La flota catalana d'arts menors, autoritzada a la pesca dirigida de la tonyina

Per primera vegada des de l’entrada en vigor del Pla de Recuperació de la Tonyina, l’any 2007, podran tornar a pescar tonyina, reconeixent-se els drets històrics dels pescadors
Tonyina del Mediterrani
Tonyina del Mediterrani | Wikimedia Commons

L’any 2006 la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic va adoptar un Pla de Recuperació Plurianual per a la tonyina (Tunnus thynnus) de l’Atlàntic Oriental i de la Mediterrània, que ha mantingut i continua mantenint, actualment, grans restriccions a la pesca d'aquest animal. Des de l’entrada en vigor, a la normativa internacional s’han succeït múltiples disposicions legislatives espanyoles i europees per a la gestió de les quotes de tonyina, que han restringit principalment l’activitat de les flotes menys especialitzades.

Des d’un primer moment, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, s’ha reivindicat l’assignació de quota de tonyina dirigida per a les embarcacions de pesca d’arts menors que tradicionalment havien dedicat una part de la seva activitat a la captura de grans pelàgics, entre ells la tonyina. Després de múltiples escrits i reunions reivindicant aquests drets històrics dirigits a l’Administració pesquera de l’Estat, finalment aquest dimecres, 11 de juliol de 2018, va ser publicada la Resolució de la Secretaria General de Pesca del ministeri espanyol corresponent, per la qual s’atorga una quota de 260 kg de tonyina per a cadascuna de les 79 embarcacions amb port base al litoral de Catalunya que consten als seus annexos.


 

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims vol promoure entre les embarcacions autoritzades una gestió conjunta d’excel·lència de l’activitat amb uns estàndards de qualitat que li aportin un gran valor afegit. De fet ja s’ha iniciat reunions amb el sector per a acordar adaptar la pesquera, que s’ha d’iniciar a partir del proper 15 de juliol, als principis de la gestió adaptativa participativa que s’estan impulsant des de l’Administració pesquera catalana.
Comentaris

envia el comentari