MonPlaneta
Un expert de Cambridge demana canvis econòmics profunds per frenar la devastació de la natura
  • CA

El professor Sir Partha Dasgupta, economista de la Universitat de Cambridge, alerta del cost “devastador” que la prosperitat humana ha tingut en la natura i crida a un canvi profund en l’economia del món. En un informe dirigit al govern britànic i que ha estat publicat aquest mateix 2 de febrer, Gasgupta proposa el reconeixement de la natura en sí mateixa com un valor a protegir i refer la manera com es calcula la prosperitat econòmica. L’informe, que va ser encarregat pel mateix govern del Regne Unit, podria ser un dels elements que marqui les seves polítiques en aquest aspecte d’ara endavant. L’element clau de la seva proposta és entendre que el creixement econòmic sostenible es mesura d’una manera molt diferent que el Producte Interior Brut.

L’informe, de 600 pàgines, explica que la pèrdua de la biodiversitat està tenint efectes negatius en la productivitat, la resiliència i la capacitat d’adaptació de la natura, cosa que posa les economies, els mitjans de vida de la població i el seu benestar en perill. Així, entre les recomanacions del professor Dasgupta, que són fruit d’un informe que li va ser encomanat el 2019, hi ha convertir l’obtenció d’aliments i energia en sostenibles a través de millores tecnològiques i de polítiques que canviïn tant el comportament com els preus; la inversió en programes de planificació familiar basats en la comunitat; augmentar i millorar l’accés a les àrees protegides; posar en marxa programes i inversions extensives i a gran escala per trobar solucions a la pèrdua de la biodiversitat i, finalment, introduir el capital natural com un dels elements a tenir en compte a l’hora d’avaluar l’estat d’un país. El mateix professor, en un comunicat de premsa, ha explicat que “el veritable creixement i desenvolupament econòmic sostenibles signifiquen reconèixer que la nostra prosperitat a llarg termini depèn del reequilibrament de la nostra demanda de serveix i productes naturals i la seva capacitat de proveïr-los” i, a més, “fer-nos totalment responsables de l’impacte de les nostres interaccions amb la natura a tots els nivells de la societat”. Tot i que l’informe és, en part, anterior a la pandèmia de Covid-19, el mateix professor Dasgupta recorda que ha estat un efecte de la nostra actitud envers la natura.

El document, elaborat durant 18 mesos per un equip d’experts en economia i altres camps del coneixement encapçalat pel professor Dasgupta, recorda que la biodiversitat està reduint-se com no s’havia vist mai des de l’aparició de l’home a la Terra, amb una reducció de gairebé un 70% de les poblacions de la majoria d’espècies animals durant els drrers cinquanta anys i gairebé un milió d’espècies d’animals i plantes en perill d’extinció, cosa que suposa gairebé una quarta part del total. És per això que el document proposa tenir en compte el valor econòmic de la natura com a guia per a les polítiques del futur, un concepte que aixeca certa polèmica per la possibilitat de representar els ecosistemes en els models financers.

De moment, però, aquest document, que arriba en un moment crític per posar fre al canvi climàtic i a una crisi d’extinció que podria ser massiva, ha estat ben rebut per les autoritats britàniques. El primer ministre, Boris Johnson, ha celebrat la seva publicació afirmant que “ens assegurarem que el món natural continua a dalt de tot de l’agenda global”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa