MonPlaneta
Europa consumeix molts més recursos naturals dels que li pertoquen
  • CA
El nord d’Itàlia vist des de l’espai | Maxpixel

Els europeus estem fent servir molt més que la nostra porció dels recursos naturals del món, malgrat els esforços que, sembla, estem fent per reduir-la. Segons un informe elaborat per WWF i la Global Footprint Foundation, els ciutadans del continent emetem massa diòxi de carboni, mengem massa, fem servir moltíssima fusta i, en general, fem una contribució desproporcionada a l’esgotament dels recursos naturals del nostre planeta. Si tots els humans fessin el mateix, de fet, l’Earth Overshoot Day, el dia en què ja hem fet servir tots els recursos que la Terra és capaç de generar en un any, seria el 10 de maig. El 2018, la Global Footprint Foundation el va col·locar el primer d’agost.

Aquest informe, doncs, assenyala directament la Unió Europea i els seus ciutadans per consumir el doble de recursos dels que poden generar els ecosistemes del continent. A més, el document també especifica que la UE, que té només el 7% de la població mundial, fa servir gairebé el 20% de la “biocapacitat” del planeta. Si tothom consumís de la mateixa manera que els europeus, caldrien 2,8 Terres per satisfer les nostres “necessitats”. Actualment, en necessitariem 1,7. Des de les institucions europees o, si més no, des d’alguns dels seus Estats membres, s’estan aplicant i/o impulsant mesures per reduir l’enorme empremta del continent en l’estat dels recursos naturals del planeta i la seva contribució al canvi climàtic. Així, si l’informe recomana que es protegeixi i es restableixi el medi natural europeu el 2030 i s’eliminin pràcticament del tot les emissions de CO2 del continent el 2040, fa pocs dies vuit Estats membres de la UE van signar una declaració conjunta demanant dedicar el 25% del pressupost comunitari a combatre el canvi climàtic. A més, tot i la seva condició d’Estat que vol sortir de la Unió, el Regne Unit va fer un gran gest simbòlic en passar, per primer cop des de 1882, una setmana sense fer servir el carbó per a generar energia.

Europa | Agència Espacial Europea

Més enllà d’això, el gran pla per aconseguir que la UE faci un ús més racional dels recursos naturals és la seva aposta decidida per l’economia circular, és a dir, per a la reutilització i el reciclatge de tantes coses com sigui possible. Aquesta és, segurament, l’única manera que els europeus contribuim a fer que l’Earth Overshoot Day, en comptes de ser més aviat cada any, comenci a endarrerir-se encara que sigui lentament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa