MonPlaneta
Un estudi sintetitza per primer cop l’impacte del canvi climàtic a la regió mediterrània
  • CA
Les pluges a la regió mediterrània s’estan reduint i concentrant cada cop més | Wikimedia Commons

La conca mediterrània està patint amb molta força l’impacte del canvi climàtic, i és per això que un equip internacional d’investigadors ha mirat de sintetitzar quins efectes té i quins problemes mediambientals causa, a més dels riscos associats, per ajudar a la presa decisions polítiques que els puguin frenar o pal·liar. Aquest treball integral, el primer d’aquest tipus, ajunta els canvis mediambientals i els riscos per a la població humana a tota la regió i ha estat publicat a la revista ‘Nature Climate Change’. El treball mostra que el ritme a què les condicions de vida al Mediterrani estan canviant a causa del canvi climàtic és superior al de la resta del món i ha exagerat encara més els problemes mediambientals que ja havien causat els canvis dels usos del sòl, com l’urbanització i la intensificació de l’agricultura, que han provocat nivells de pol·lució alts i una biodiversitat minvant.

L’estudi indica que els riscos del canvi climàtic a la zona del Mediterrani probablement s’havien subestimat perquè cadascun d’ells només s’havia examinat de manera individual. En observar com d’interconnectats estan i com interactuen amb els problemes socials i econòmics preexistents, però, el seu impacte es multiplica, és per això que els seus responsables creuen que tots els problemes s’han d’analitzar junts per trobar solucions efectives a tots ells. L’estudi es divideix en cinc grans dominis: recursos hídrics, ecosistemes, seguretat alimentària, salut i seguretat humana.

Mentre la temperatura mitjana global ha augmentat 1ºC des de l’època preindustrial, a la regió mediterrània l’augment ha estat d’1,4ºC. Fins i tot si es compleixen els objectius dels Acords de París i l’escalfament total es limita a 2ºC, doncs, les pluges durant els estius es reduïran entre un 10 i un 30% en algunes àrees, augmentant l’escassedat d’aigua i fent baixar la productivitat agrícola, especialment al sud. Així, les demandes d’irrigació augmentaran entre un 4 i un 18% d’aquí a finals de segle i, alhora, el creixement de la població pot fer que la necessitat d’aigua arribi a ser fins a un 74% superior a l’actual. A aquesta situació, ja prou complicada, s’hi ha de sumar que tant el turisme com la urbanització i la industrialització poden fer augmentar la contaminació de l’aigua.

Pi roig mort per sequera a Prades | David Aguadé

L’acidificació de l’aigua, l’augment de les onades de calor i les sequeres i els canvis d’ús del sòl també tenen efectes molt negatius en els ecosistemes i posaran en risc tant la biodiversitat com, per exemple, la indústria pesquera. De fet, tant la indústria del peix com la producció d’aliments en general es veuran molt afectats pels canvis socials, econòmics i mediambientals que es poden produir durant els propers anys i, especialment als països del sud de la regió, el canvi a una alimentació més basada en els animals pot fer que depenguin cada vegada més del comerç per poder obtenir el menjar que necessiten.

La salut de les persones també es pot veure afectada per molts factors: les onades de calor, la pol·lució i, també, l’arribada massiva de vectors de malalties que fins ara no afectaven gran part de la regió, com el virus del Nil Occidental, el dengue, el chikunguya o la malària, ja que l’augment de les temperatures podria convertir Europa en un lloc on els mosquits que les transmeten podrien sobreviure i prosperar. Tots aquests problemes combinats, a més, també poden desestabilitzar les condicions polítiques d’alguns països, provocant episodis de fam, grans migracions i conflictes interns i externs, que també podrien tenir un condicionant en l’augment de les inundacions a les zones costaneres.

El mosquit que encomana el virus Zika. | E.P.

Per lluitar contra tots aquests problemes interconnectats des de la política, els responsables d’aquest estudi demanen que es faci una avaluació panmediterrània dels riscos i han establert una xarxa, Experts Mediterranis en Canvi Climàtic i Mediambiental, que actualment està formada per més de 400 experts que, amb l’ajut d’agències governamentals i altres agents, volen elaborar un estudi molt més ampli i profund per ajudar els polítics a lluitar contra tots els grans reptes que esperen a la regió mediterrània en un futur cada cop més proper.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a novembre 03, 2018 | 11:14
    Vicenç Ramoneda novembre 03, 2018 | 11:14
    GreenPeace ja ho denunciava fa 30 anys!
  2. Icona del comentari de: Tony a novembre 03, 2018 | 13:24
    Tony novembre 03, 2018 | 13:24
    Que Tunísia tingui més pluges que el País Basc és estrany. Trump té raó.
  3. Icona del comentari de: Llibertat a novembre 03, 2018 | 15:57
    Llibertat novembre 03, 2018 | 15:57
    Buah!!! Aquesta informació, així com tot el que te a veure amb el canvi climàtic, cap polític hi fa cas perquè clar, quan ells siguin morts els que visquin ja s'apanyaran. Però no passa res, per sort els joves d'ara que majoritàriament no saben el que és treballar ni ho sabràn mai, faran que tots els que passen d'aquest tema i molts altres, no podràn mantenir la vida que fins ara porten i el planeta i societat que coneixem deixaran d'existir. Finalment, l'ésser humà, ja no podrà fer més mal!!*!!
  4. Icona del comentari de: ...SPIDERCAT... a novembre 04, 2018 | 09:50
    ...SPIDERCAT... novembre 04, 2018 | 09:50
    ...EL SUR DE ARGENTINA ES EL DESTINO DE EUROPEOS INFORMADOS INQUIETOS CULTOS SENSIBLES...SE QUEDAN A VIVIR...Y SE REPRODUCEN...LES ENCANTA...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa