MonPlaneta
Les espècies invasores són la primera causa global d’extinció
  • CA

Les espècies invasores són la causa primària d’una gran quantitat d’extincions tant d’animals com de plantes durant els darrers segles. Segons afirma un estudi de l’University College de Londres publicat a la revista ‘Frontiers in Ecology and the Environment’, aquestes espècies arribades d’altres llocs han estat directament responsables de l’extinció de 126 espècies des de l’any 1500, cosa que suposa el 13% de les que s’han registrat des d’aleshores.

De les 953 extincions que han estat estudiades, 300 van tenir lloc almenys parcialment a causa de les espècies invasores i, d’aquestes 300, un 42% es van extingir amb les espècies invasores com a única causa. Separant per regnes, 261 de les 782 espècies animals (33,4%) i 39 de les 154 espècies de plantes (25,5%) que s’han extingit durant els darrers cinc segles van tenir les espècies invasores com una de les raons de la seva desaparició mentre que, en el cas de les espècies nadiues, només són responsables d’un 2,7% de les extincions d’animals i un 4,6% de les extincions de plantes.

Així doncs, el paper d’aquestes espècies en la destrucció de molts ecosistemes ara ha estat analitzat quantitativament i qualitativa i ha resultat ser el principal causant d’un gran nombre d’extincions recents, fins i tot per davant de l’ús dels recursos naturals per part dels humans.

En general, les espècies invasores que tenen un efecte més devastador sobre els ecosistemes són els mamífers depredadors, com ara les rates i els gats, que han devastat moltíssims hàbitats illencs. Tot i que molts van arribar amagats a l’interior de vaixells, especialment durant els segles d’exploració i colonització de gran part del món per part de les potències europees, alguns, com els gats i fins i tot les guineus, van ser introduïdes expressament. Aquest cas també va ser molt comú en el cas dels arbres i les plantes, que van començar a adornar els jardins de molts dirigents colonials i es van expandir causant greus efectes en l’equilibri dels ecosistemes nadius, expandint-se i amenaçant la flora i la fauna originals.

Com a conseqüència dels seus resultats, l’equip responsable d’aquest estudi afirma que cal incrementar encara més les mesures de bioseguretat per impedir que es produeixin encara més invasions i, en cas que ja s’hagin produit, prendre mesures més dràstiques per controlar, o erradicar si és necessari, les espècies invasores abans que el dany no sigui irreparable.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert a març 06, 2019 | 15:51
    Albert març 06, 2019 | 15:51
    Colonos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa