Els esculls coral·lins protegeixen les costes de l'erosió i els desastres naturals

Un estudi al Carib mesura la seva eficiència i posa a prova solucions per restaurar-los ajudant tant els ecosistemes com la població costanera
Escull coral·lí
Escull coral·lí | Wise Hok Wai Lum (CC)

Un estudi fet a l'illa de Grenada vincula directament la degradació dels esculls de corall amb l'erosió i les inundacions a la línia costanera i mesura l'eficiència de la seva restauració en la prevenció de tots dos esdeveniments, que pot tenir beneficis tant mediambientals com a l'hora d'evitar danys personals i econòmics a les poblacions de la regió. El treball, publicat al 'Journal of Environmental Management' per investigadors de l'Institut de Ciències Marines de la Universitat de Califòrnia - Santa Cruz, es centra en la relació entre l'estat dels esculls i la recurrència de desastres naturals i el retrocés de la línia costanera en una regió especialment sensible i on amenaça les vivendes de moltes persones. A més, part de la recerca consisteix en un projecte de restauració dels esculls dissenyat especialment per protegir les costes de les illes del Carib, una de les zones més afectades pel canvi climàtic.


El projecte At the Water's Edge té com a objectiu principal, precisament, incrementar la resistència de les costes a aquests efectes. Aquesta darrera part de l'estudi ha consistit en la prova d'una escullera natural basada en el corall, en contraposició als clàssics espigons o a les barreres de formigó. Amb projectes com aquest, que ha comptat amb la col·laboració del ministeri d'Afers Exteriors alemany, la Creu Roja i ciutadans de la zona, es pot restaurar tant els ecosistemes submarins costaners com protegir les poblacions humanes properes, molt vulnerables a l'erosió i el retrocés de la massa de terra com a desastres naturals com ara inundacions provocades per temporals d'onades. L'estructura que conforma la base dels esculls està feta amb materials locals que, al mateix temps, resulten molt efectius a l'hora de resistir grans onades o huracans i que resulten ideals per al creixement dels coralls, que hi van ser traslladats des d'esculls existents perquè s'hi reproduissin. Fins ara, s'havien fet experiments semblants a l'hora d'enfonsar vaixells irrecuperables, però és una de les primeres experiències d'estructures creades expressament amb aquesta finalitat i és una alternativa molt més fàcil de replicar en zones especialment vulnerables.

Comentaris

envia el comentari