Una erupció volcànica causa almenys una setantena de morts a Guatemala

L'activitat del Fuego va començar sobtadament el passat diumenge i milers de persones han estat evacuades. Ara que l'erupció ha remès, es busquen cadàvers entre les restes dels pobles destruïts.
El Fuego en erupció
El Fuego en erupció | Wikimedia Commons

L'exèrcit i els bombers de Guatemala estan registrant diverses viles del país en busca de persones desaparegudes després que l'erupció del volcà Fuego, diumenge passat, llencés rius de lava i grans quantitats de cendra i fang que ho van sepultar tot. En aquests moments la xifra oficial de morts es manté en 69 però es preveu que vagi pujant a mesura que passin les hores. Alguns dels cadàvers localitzats pels soldats i els bombers tenien una capa de cendra tan gruixuda al seu damunt que, segons afirmen, semblaven estàtues de pedra.


Milers de persones van ser evacuades i viuen en refugis provisionals. Segons els experts l'erupció, que va arribar a llençar cendra a una alçada de 10km, s'ha acabat. Durant el seu curs, però, es van generar grans torrents de roca fosa i gasos a alta temperatura que van baixar per la muntanya fins a sepultar completament alguns pobles i viles propers. La majoria de les víctimes són persones que no van poder fugir d'aquestes localitats abans que hi arribés la lava o que van morir asfixiats per la cendra i els gasos tòxics del volcà. Els piroclasts viatgen a gran velocitat i, com va passar a aquest grup de ciutadans guatemaltencs, és difícil adonar-se de com de ràpid avancen fins que, sovint, ja és massa tard.


 
Comentaris

envia el comentari