MonPlaneta
Un equip amb participació catalana descobreix dos planetes molt semblants al nostre
  • CA
Els nous planetes descoberts al voltant de l’estrella Teegarden | Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

Investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya han pres part en un estudi internacional que ha descobert dos petits planetes semblants a la Terra que orbiten l’estrella Teegarden. Amb una massa similar a la del nostre planeta, la seva distància de l’astre podria ser perfecta per permetre l’existència d’aigua líquida a les seves superfícies i, per tant, hi podria haver vida. Els planetes, a una distància de només 12,5 anys-llum de nosaltres, orbiten una de les estrelles nanes vermelles més petites quees coneixen, raó per la qual no va ser descoberta fins l’any 2003.

Els científics han observat l’estrella durant tres anys amb l’instrument CARMENES, un espectròmetre d’alta precisió que està dissenyat expressament per trobar planetes gràcies a l’efecte Doppler, un canvi de la freqüència aparent de les ones per la presència d’un planeta orbitant una estrella. Tot i que en general aquest efecte és molt difícil de detectar, en nanes vermelles produeixen un canvi més gran i que es repeteix més sovint, cosa que facilita la seva observació. La temperatura relativament freda de l’estrella Teegarden -la meitat de la del Sol- fa que emeti energia en l’espectre roig i infraroig, cosa que encara la fa més ideal per a l’espectròmetre.

La posició d’alguns exoplanetes descoberts dins les zones d’habitabilitat de les seves estrelles | Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

Així és com es van poder detectar dues senyals, els exoplanetes que han estat batejats com a Teegarden b i c, a través d’unes 200 mesures, que també han proporcionat molta més informació sobre aquests cossos. Per exemple, Teegarden b té una massa semblant a la de la Terra i orbita l’estrella cada 4,9 dies a una distància que és un 2,5% de la que separa la Terra i el Sol. Teegarden c, per la seva banda, també és semblant a la Terra en massa i orbita l’astre cada 11,4 a dies, a una distància que és un 4,5% de la que ens separa de la nostra estrella. Com que l’energia que emet Teegarden és molt més baixa que la del Sol, les temperatures haurien de ser moderades i permetre que hi hagués aigua en estat líquid a la seva superfície, especialment al més allunyat, Teegarden c. Així, aquest planeta es converteix en un dels objectius primaris per a la cerca de vida fora del Sistema Solar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa