Entrega de premis del concurs per reciclar les armilles acumulades a l'illa de Lesbos

L’objectiu d’aquest concurs té 2 eixos principals: fer front al repte de sostenibilitat ambiental a l’illa i que l’alumnat de l’àrea metropolitana se senti part col·laboradora a través del seu coneixement i creativitat.
Entrega dels premis per transformar les armilles de l'illa de Lesbos
Entrega dels premis per transformar les armilles de l'illa de Lesbos | AMB

El passat dijous 7 de juny es va dur a terme al Museu d’Història de Barcelona l’entrega de premis del concurs social d’idees per donar una segona vida a les armilles que es troben acumulades a les platges de Lesbos (Grècia), generant un repte important per la sostenibilitat ambiental de l’illa. L’acte va comptar amb la presència d’Alfred Bosch, vicepresident d’Internacional i Cooperació de l’AMB, Maria Peix, cap de cooperació de l’AMB, Joan Carles Fernández, de l’àrea de residus de l’AMB, Francesc Ribot, regidor de l'Àmbit Badalona Justa Inclusiva, Nour Alchikh, siriana amb Càtedra UNESCO Diàleg Intercultural al Mediterrani i Rami Tattan, refugiat sirià. La presentació de l’acte va anar a càrrec d’Ignasi Aragay, periodista del diari ARA, que també va donar pas a la visualització d’un vídeo de Txell Feixas, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Beirut, on contextualitzava la situació dels refugiats i posava en valor la feina de conscienciació i pedagogia a la població perquè, lluny de solucionar-se el conflicte bèl·lic, les persones refugiades que van haver de marxar de Síria són expulsades en molts casos dels territoris on han hagut d’emigrar.


 

Nour Alchikh i Rami Tattan van explicar la problemàtica del conflicte de Síria i dels moviments migratoris viscuts en pròpia pell, apuntant que l’origen de guerres com la de Síria es remunta a la creació d’estats als despatxos, sense tenir en compte les particularitats ni els diferents pobles que habiten un territori. Per aquest motiu, Rami Tattan va afirmar que ell és kurd i a Síria no tenen reconeixement oficial ni documentació legal, sent una regió dins les seves pròpies fronteres. Els dos projectes guanyadors van ser el ‘clauer salvavides’,  dissenyat per Alvaro Insenser i Roger Vendrell, i “Valiente para emigrar” (una màrfega per estendre-la a terra), d'Iliamite Bonfil.


Hi va haver 5 propostes finalistes:

 

- BOAT NIGHT: es tracta d’un vaixell de joguina perquè s’utilitzi al mar, piscina o banyera, que alhora es pot transformar en una làmpada de nit, amb llum càlida i acollidora. Presentada per  Christiane Hilmer i Branca Rabelo.

- MONDO PUF: creació d’un puf amb tots els materials que conformen una armilla. Presentada per Esther Bobé i Cristina Del Pozo.

- WALK’EM:  calçat realitzat amb armilles salvavides. Presentada per Janis Gómez i Ivet Del Río.

- CAMÍ, CAMINO, WAY: Tenda de campanya plegable. Presentada per  David Casamián.

- L’ECO: material que serveix per crear infinitat d’objectes, com funda per ulleres o jocs de taula. Presentada per Joan Garcia i Júlia Lloveres.


 

Les 5 propostes finalistes i els 2 projectes guanyadors han estat escollits per un jurat tècnic format per Jordi Voltas, professor d’Enginyeria Industrial UPC, Oriol Guimerà, professor Disseny Industrial IED, Matina Kontoleontos, tècnica ONG Lesvos Solidarity, Mahmoud Brahim, refugiat sirià a Lesbos, Joan Carles Fernández, del servei de prevenció i gestió de residus de l’AMB i Maria Peix, cap de Cooperació de l’AMB. Han valorat un total de 22 projectes tenint en compte factors com la originalitat i autenticitat de la proposta, la seva creativitat, la factibilitat de fabricació i viabilitat comercial, consideracions ambientals i la visibilitat de l’origen (valor social, visibilització de les armilles...). L’objectiu d’aquest concurs té dos eixos principals: en primer lloc, fer front al repte de sostenibilitat ambiental a l’illa de Lesbos, i en segon lloc, vincular l’alumnat de l’àrea metropolitana a aquesta temàtica i que se sentin part col·laboradora a través del seu coneixement i creativitat.


Els dos projectes guanyadors i alguns dels projectes finalistes s’implementaran a partir del setembre a aquesta illa grega a través de l’entitat Lesvos Solidarity, amb l’objectiu final de comercialitzar els productes i destinar els beneficis a la comunitat de persones refugiades del territori. El premi serà un viatge a Lesbos perquè l’alumnat conegui de primera mà les accions que s’estan portant a terme i començar a fer patrons dels seus projectes, que seguiran desenvolupant tant persones refugiades com ciutadania local.

 

El Servei de Cooperació Internacional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona dóna suport a projectes de refugi a diferents zones de la Mediterrània, un d’ells a l’illa de Lesbos on han arribat un gran nombre de persones refugiades. Lesbos assumeix un doble repte, l’acollida de milers de persones que arriben per mar i l’impacte ambiental que això comportaA les platges, s’han acumulat al voltant de 450.000 armilles que han servit per salvar la vida de moltes persones però que simultàniament suposen un repte mediambiental molt important. La procedència majoritària de les persones refugiades que arriben a Lesbos és de Síria a causa de la guerra que va començar ja fa 8 anys. Des del 2015, més de 90.000 persones han arribat a aquesta illa grega que es troba a escassos 9 km del territori turc, convertint-se en una de les primeres regions d’acollida de refugiats d’Europa.

Comentaris

envia el comentari