Elaboren un mapa mundial de la sostenibilitat alimentària

L'estudi no només té en compte els valors de productivitat i nutrició sinó també variables econòmiques i socials, i les seves dades es poden consultar en obert
Mapa de la sostenibilitat alimentària mundial
Mapa de la sostenibilitat alimentària mundial | CIAT

Els efectes de l'alimentació humana en el nostre planeta, de la contaminació per purins i la destrucció d'hàbitats naturals fins a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, són un tema d'actualitat. Malgrat tot aquest mal, a més, uns 800 milions de persones a tot el món continuen passant gana. Així doncs, la comprensió dels sistemes i les cadenes l'alimentació planetàries és una prioritat per moltes raons, com també ho és trobar la manera de fer més sostenible la nostra existència, cosa que pot passar per una modificació de la dieta

 

Al Centre Internacional d'Agricultura Tropical, una entitat d'investigació de la ciutat colombiana de Cali, han volgut fer un mapa mundial de la sostenibilitat alimentària, país per país, tenint en compte no només les variables habituals, com la nutrició i la productivitat de la terra, sinó també d'altres socials i econòmiques. Després de repassar dues dècades d'estudis sobre sistemes alimentaris, van triar vint indicadors disponibles a 97 països amb rendes per càpita baixes, mitjanes i altes i que serveixen per veure canvis en la sostenibilitat alimentària i recomanar polítiques a seguir per mantenir-la o millorar-la. Els resultats han estat publicats a la revista 'Scientific Data'. Els indicadors es poden classificar en quatre tipus: ambientals, econòmics, socials i menjar i nutrició, i cobreixen factors com les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la importància de la força de treball femenina, la volatilitat dels preus dels aliments o el malbaratament alimentari.

Contenidor amb menjar per llençar | xx

Tot i que la de l'alimentació és, molt probablement, la indústria que més llocs de treball genera al món, els sistemes i cadenes dels aliments són un camp molt poc estudiat, segurament per les dificultats per aconseguir informació fiable als països més pobres. Aquest estudi mira de posar remei, en la mesura del possible, a aquest problema, sistematitzant els indicadors i les variables, mirant quines són agregables i aconseguint una representació de l'estat de la qüestió a nivell mundial, una passa molt important en la comprensió de les estructures de generació i distribució d'aliments i la seva sostenibilitat, una xarxa de sistemes interrelacionats extraordinàriament complexa.