Els efectes de les proves nuclears subterrànies: una muntanya nord-coreana s'ensorra

Una prova duta a terme el setembre de 2017 va provocar un terratrèmol de 5,2 graus que va desplaçar la muntanya 3,5m cap enfora i la va escurçar més de 50 centímetres.

El líder de Corea del Nord, Kim-Jong Un, es va comprometre a finals del passat mes de març a desnuclearitzar la península de Corea. Les proves amb armes atòmiques dutes a terme fins ara, però, ja han tingut efectes tangibles a la superfície del seu país, com demostra un estudi molt detallat que serà publicat d'aquí a pocs dies a la revista 'Science'. Gràcies a imatges per satèl·lit i als registres sísmics, s'ha pogut calcular exactament els indrets on s'han dut a terme les detonacions i, també, els canvis que han produït a l'orografia nord-coreana. La darrera prova, que es va realizar al mont Mantap, al nord del país, va provocar un terratrèmol de 5,2 graus a l'escala de Richter que va desplaçar la muntanya 3,5 metres cap enfora i que la va escurçar aproximadament mig metre. Gràcies a un model creat per ordinador, els investigadors també han localitzat l'explosió, que va tenir lloc just a sota del cim i a una profunditat d'entre 400 i 600 metres a sota seu.


A més d'aquest primer terratrèmol, l'estudi també parla d'una rèplica que va produir-se 8,5 minuts després de la detonació nuclear i que va tenir el seu epicentre uns 700 metres al sud del lloc de l'explosió, i que els seus autors atribueixen a l'esfondrament de part d'un túnel d'accés o d'una cova creada per alguna de les proves que s'havien dut a terme anteriorment al mateix mont Mantap. Gràcies a totes aquestes dades, els investigadors estimen que la potència de l'explosió del passat 3 de setembre va ser d'entre 120 i 300 quilotones, 10 vegades més que la de la bomba que va ser llançada pels Estats Units sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima durant la Segona Guerra Mundial. Una potència així, conclouen, determina que l'explosió va ser provocada per una petita bomba d'hidrògen o una gran bomba de fissió.


 

Grà fic que mostra la localització del mont Mantap i els efectes de la detonació nuclear a la seva superfície
Gràfic que mostra la localització del mont Mantap i els efectes de la detonació nuclear a la seva superfície | Universitat de Califòrnia - Berkeley

 

Segons els resultats de l'estudi, que ha comptat amb el suport del ministeri d'Educació i la Fundació Nacional de Recerca de Singapur i també del Laboratori de Recerca de les Forces Aèries dels Estats Units, la detonació va vaporitzar la roca granítica que hi havia 50 metres al seu voltant i va malmetre-la en un radi de 300 metres més. En un primer moment, l'explosió va fer aixecar la muntanya uns 2 metres i també la va expandir entre 3 i 4 metres. Vuit minuts i mig després, però, el col·lapse d'un túnel o una cova es va ensorrar i la roca que hi havia a sobre es va compactar damunt seu, fent que finalment, el mont Mantap acabés tenint una alçada 1,5 metres inferior a la que tenia abans de l'explosió. Els científics admete que, durant els propers mesos i anys, hi podria continuar havent compressió de la roca de la muntanya i que, per tant, els canvis en l'orografia no es poden donar per acabats.

Comentaris

envia el comentari