MonPlaneta
Ecologistes de Catalunya demana la dimissió de la consellera Teresa Jordà
  • CA
La consellera d’Agricultura compareixent al Parlament | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La federació d’entitats Ecologistes de Catalunya (EdC) ha anunciat aquest dilluns a través d’un comunicat que lamenta “molt profundament” les declaracions de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en l’entrevista en el programa ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ del passat dimecres 10 de juliol. Considerant-les “molt greus”, els ecologistes demanen la dimissió de Jordà i, en cas que no ho faci, demanen “que el president Torra la destitueixi de forma immediata”. La Generalitat, afirma el document, no hauria de continuar amb una consellera que “crida a l’incompliment de la normativa de conservació de la biodiversitat i els espais naturals”.

Els ecologistes, “molt en desacord” amb la visió de la prevenció d’incendis i la gestió forestal de la consellera, critica Jordà amb una duresa extrema, considerant que afirma que “conservar el medi i la biodiversitat ‘està molt bé eh'” però que no és coherent amb això quan “es tracta de protegir espècies protegides per llei”. En relació a les declaracions de la consellera, que creu que falta dinamisme a l’hora d’obtenir les declaracions d’impacte ambiental per a fer “atacs o neteges” als boscos, la federació l’interpel·la directament, preguntant si “també li semblen una ‘absurditat absoluta'” aquestes declaracions i que si preferiria “procedir sense tantes traves ambientals”.

Creació d’una franja de protecció en una urbanització de Cervelló | Cedida (Diputació de Barcelona)

Tot i que EdC afirma que comparteix les preocupacions de la consellera en relació a l’abandonament rural i el risc d’incendis es nega a “culpabilitzar la conservació de la natura d’aquestes problemàtiques”. Per a ells, la solució no passa per “desprotegir encara més espais naturals i espècies amenaçades” sinó que, considerant que el problema és “de base i molt més complex”, no es podran aconseguir millores amb l’actitud de la consellera, que titllen de “retrògrades” i acusen de fer “una invitació a incomplir amb la legalitat”. En el seu parer, Jordà està “en contra de totes les polítiques de conservació de la biodiversitat, els plans de recuperació d’espècies amenaçades, les directives europees de conservació de les espècies prioritàries i dels espais naturals, les lleis de conservació de la biodiversitat” i de tot allò que posi impediments a l’explotació forestal, “una de les prioritats màximes del Departament que dirigeix”. Aquest posicionament, diuen, “no és propi d’una persona amb responsabilitats de Govern” i “no la fan mereixedora de seguir dirigint el Departament d’Agricultura”.

Biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica a Barcelona | Diputació de Barcelona

Per a la federació ecologista, hi ha “actuacions forestals agressives” amb força freqüència que incompleixen “tota la normativa de protecció de la biodiversitat, executades sota la falsa excusa de la prevenció dels incendis forestals. Parlant, també, del destí de les ajudes europees, denuncien que seria “una eina molt important per la realització de tasques forestals sostenibles” si no fos perquè es fan servir en “actuacions i projectes encaminats a l’extracció d’arbres de valor econòmic pel sector de la fusta i la biomassa i l’execució d’infraestructures” sense tenir en compte els impactes ambientals severs o la utilitat que poden tenir a l’hora de prevenir incendis i millorar els boscos per a fer-los més grans amb i resistents.

Així, per a EdC, la manca de pla d’inversions i de millora dels boscos catalans és “un frau a Europa” i una “greu irresponsabilitat” del Departament, on “la participació ambiental i científica” als projectes és “del tot rebutjada”. En aquest mateix sentit, el comunicat clou insistint en la necessitat de no traspassar, les competències de Medi Ambient al DARP, com demana Jordà, i restituir el Departament de Medi Ambient “com a única manera d’aconseguir un progrés en les polítiques ambientals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa