MonPlaneta
La Directiva Europea d’Energies Renovables amenaça els boscos de tot el món
  • CA
Bosc tropical a Colòmbia | Mark Rowland (Flickr)

La Directiva Europea d’Energies Renovables, acordada a principis d’aquest estiu, té l’objectiu de multiplicar per dos l’ús d’aquestes fonts d’energia a la Unió de cara a l’any 2030. Contra les recomanacions de 800 científics, però, la directiva considera la fusta un combustible baix en emissions de carboni, cosa que significa que els arbres poden ser talats i cremats per generar electricitat. Un estudi elaborat per 8 científics dels Estats Units i Europa, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Nature Communications’, calcula que aquesta nova classificació de la fusta com a font de bioenergia podria augmentar enormement la desforestació arreu del món, ja que tota la fusta que es tala actualment al continent, si es cremés, només aconseguiria cobrir el 5% de la demanda energètica europea. Per si això no fos prou, a més, els científics també asseguren que, l’any 2050, les emissions de diòxid de carboni derivades d’aquesta activitat podrien arribar a ser entre un 10 i un 15% de totes les emissions europees derivades de la generació d’energia. Així, la reducció d’emissions per l’ús d’energia solar i eòlica, calculada en un 5%, podria convertir-se en un increment d’un 5-10%.

L’augment de la demanda de fusta a Europa faria créixer el volum d’arbres talats arreu del món però a més, segons els investigadors, també podria animar altres països a prendre mesures semblants. De fet, Brasil i Indonèsia ja han anunciat que miraran de mitigar els efectes del canvi climàtic començant a fer servir més fusta com a font de bioenergia. Si la quantitat d’electricitat provinent de la crema de fusta fos un 2% més del total generada al món actualment, les tales de fusta globals s’haurien de duplicar, cosa que podria tenir uns efectes devastadors. A banda d’això, que la fusta sigui una font d’energia renovable no hauria de fer oblidar el fet que tallar arbres i cremar-los faria augmentar el diòxid de carboni a l’atmosfera durant dècades o fins i tot segles, ja que el carboni que havia quedat emmagatzemat als arbres seria alliberat i a més, segons els responsables de l’estudi, la ineficiència dels processos de tala i crema de fusta podrien fer que les emissions resultants fossin, en comparació, més elevades que amb l’ús de combustibles fòssils. El creixement d’arbres nous reabsorbiria aquest carboni, és clar, però seria un procés molt lent i, durant anys, el que haurien absorbit els arbres originals si no haguessin estat talats continuaria a l’atmosfera. De fet, el passat 15 de juny el Consell Assessor de les Acadèmies de Ciències Europees ja va mostrar la seva preocupació perquè la crema de fusta com a font d’energia pot incrementar l’escalfament global durant dècades o fins i tot segles.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere a setembre 14, 2018 | 13:43
    Pere setembre 14, 2018 | 13:43
    L'aposta de la UE per la biomassa i el gas natural per afrontar el canvi climàtic és, malgrat no siguin tan perjudicials com el carbó o el petroli, absolutament insuficient, atenent a l'emergència climàtica en què ens trobem com a humanitat (el planeta n'ha viscut altres d més importants, però la societat humana no). Cal reduir la concentració de CO2 a l'atmosfera de les 405 ppm actuals a les 350 ppm i l'ús de la biomassa farà q augmenti més a poc a poc que si cremem gasoil, però no pas q baixi
  2. Icona del comentari de: Antoni Ferret a setembre 14, 2018 | 14:35
    Antoni Ferret setembre 14, 2018 | 14:35
    ALERTA!!! La Unió Europea (o, més ben dit, la Comissió E) és de fa temps un enemic de la població per les seves polítiques antisocials. Tanmateix, ha destacat sempre per unes actituds favorables a l'ecologia i el medi ambient. Si ara es passa a l'altre costat, ja no ens servirà per a res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa