MonPlaneta
Detecten raigs X provinents del planeta Urà
  • CA

Per primera vegada, els científics han trobat emissions de raigs X provinents del planeta Urà, un dels més desconeguts del Sistema Solar. En un estudi publicat a la revista ‘Journal of Geophysical Research’, un equip d’investigadors de la NASA revelen que les anàlisis de dues imatges obtingudes per l’Observatori Chandra de l’agència espacial nord-americana els anys 2002 i 2017 mostren no només una detecció clara de raigs X que ve del planeta sinó, en el cas de la segona imatge, un possible feix d’aquesta radiació que podria tenir el seu origen en el mateix planeta, d’unes quatre vegades el diàmetre de la Terra i que, se suposa, està format principalment per elements més pesants que l’hidrogen i l’heli. Una altra de les seves característiques distintives, a més, és que té dos anells al voltant de l’equador.

Segons la NASA, aquests raigs X devien provenir, majoritàriament, del Sol, però també reconeixen que hi ha alguns indicis que, a més, hi ha una altra font de radiació. Una de les possibilitats que es planteja l’agència espacial nord-americana és que, com passa en el cas de Saturn, els anells d’Urà estiguin produïnt raigs X tot sols. L’altra, que siguin el resultat de les aurores d’Urà, un fenomen que ja havia estat observat al planeta però en longituds d’ona diferents, cosa que hauria mantingut els raigs X en les ombres fins ara.

Aquest tipus de radiació pot aportar informació molt útil sobre les característiques d’Urà, com ara sobre la composició dels seus anells, la seva atmosfera i fins i tot la seva superfície. Fins ara, la presència de raigs X havia estat observada a Júpiter i a Saturn, però no a Urà, un planeta especialment interessant i únic al nostre sistema solar per l’orientació estranya tant del seu eix de rotació com del seu camp magnètic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa