MonPlaneta
Descobreixen una segona espècie d’ocell que vivia durant el Juràssic
  • CA

Si fins ara l’Archaeopteryx, descobert el 1861, era considerat el primer -i únic- ocell, que va viure durant el període Juràssic a la regió que actualment és Baviera (Alemanya), un nou descobriment ha revelat que, com a mínim, hi havia una altra espècie d’au compartit no només època sinó, també, hàbitat. D’ençà de la troballa del primer fòssil d’Archaeopteryx, datat en uns 150 milions d’anys, s’havia pensat que, de tots els ocells, descendents de dinosaures carnívors, aquell era el més antic i del qual provenien totes les aus. De fet, el descobriment recent d’una subespècie una mica més propera als ocells que als rèptils semblava hacer confirmat aquesta teoria.

La identificació de l’Alcmonavis poschli, però, el segon ocell d’aquella època que s’ha comprovat que tenia la capacitat de volar, posa en dubte tot el que s’havia pensat fins ara. El descobriment, que primer s’havia pensat, justament, que era un altre exemplar d’Archaeopteryx, s’ha fet a la vall d’Altmühl, a la mateixa zona d’on provenen els únics fòssils d’ocells del Juràssic que es coneixen i, també, els dels primers peixos que s’alimentaven de carn de què es té notícia. Tal com expliquen els científics alemanys responsables de la descoberta a la revista ‘eLife’, tot i les semblances entre l’Alcmonavis i l’Archaeopteryx, un estudi més acurat i la comparació amb els fòssils trobats fins ara i amb ocells més tardans va mostrar les diferències entre ells. Segons sembla, l’Alcmonavis no només era una mica més gran que l’Archaeopteryx sinó que, també, tenia músculs més grans a les ales, cosa que apunta a que podia volar millor. De fet, el primer compartia amb ocells més recents alguns trets que l’Archaeopteryx no tenia.

Així doncs, la diversitat d’ocells, ja a finals del Juràssic, era més gran que no es pensava, i mostra que l’evolució dels ocells “planejadors” als voladors pròpiament dits va ser força ràpida i que les dues espècies descobertes fins ara, a més compatien hàbitat fins al punt que, al mateix dipòsit de pedra calcària on es va trobar l’Alcmonavis també s’hi han trobat fòssils d’Archaeopteryx.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa