Descoberta una 'supercolònia' de pingüins a l'Antàrtida

Unes imatges per satèl·lit de la NASA van posar en marxa una expedició que ha trobat més d'1.500.000 pingüins d'Adèlia a unes illes remotes al nord de la península Antàrtica
Pingüins d'Adèlia a les illes Danger
Pingüins d'Adèlia a les illes Danger | Michael Polito, Louisiana State University

El pingüí d'Adèlia, el més comú de l'Antàrtida, ha vist com la seva població disminuïa inexorablement durant les darreres dècades sense arribar, però, a preocupar els científics. Ara, però, s'ha anunciat la descoberta d'una "supercolònia" d'aquests ocells a les illes Danger, a la península Antàrtica, amb més d'un milió i mig d'exemplars. Aquesta troballa, publicada a 'Scientific Reports', podria donar molta informació sobre els pingüins d'Adèlia ja que, segons sembla, la població d'aquesta colònia no ha patit els mateixos retrocessos que la resta.


La Woods Hole Oceanopraphic Institution s'ha encarregat de la investigació de la "supercolònia", situada en una cadena de petites illes rocoses a l'extrem septentrional de la península. El seu aïllament geogràfic, juntament amb les aigües perilloses que les envolten i el gel que les cobreix fins i tot durant l'estiu austral, han fet que durant molts anys ningú hagués explorat les illes i, per tant, no es conegués l'existència d'aquesta enorme població de pingüins d'Adèlia. El 2014, dos científics de la NASA van descobrir el que semblaven taques de guano -excrements de pingüí- a les imatges per satèl·lit de les illes, indicant que hi podria haver un gran nombre d'aquests animals. Per assegurar-se'n, un equip d'investigadors va preparar una expedició a l'illa per comprovar quina era la mida d'aquella probable colònia.


 

Quan van arribar-hi es van trobar amb el que semblaven centenars de milers de pingüins, que van comptabilitzar tant manualment com fent servir un 'drone' i sistemes informàtics avançats. Comptar-los correctament era una part molt important de la seva tasca, ja que els seu nombre podia aportar informació important tant de la dinàmica poblacional dels pingüins com dels efectes que tenen els canvis de la temperatura de l'aigua i el gel en l'ecosistema de la zona. Els resultats van ser espectaculars: les illes Danger no només tenen la població de pingüins d'Adèlia més gran de tota la península Antàrtica sinó que, a més, no sembla que hagin patit les pèrdues de població comunes a la costa occidental de la regió, que es tem que siguin conseqüència del canvi climàtic. Això obre unes quantes preguntes, com la raó per la qual les poblacions orientals d'aquests animals són diferents de les de l'oest, que es desconeix.