MonPlaneta
Descoberta aigua salada en estat líquid sota un casquet polar de Mart
  • CA

A sota el casquet polar del sud del planeta Mart hi ha un llac d’aigua salada en estat líquid, el primer que s’ha trobat mai al planeta. Gràcies a un radar que pot travessar la superfície del gel, s’ha comprovat l’existència d’aquesta massa d’aigua que, això sí, se suposa que no és apta per a la vida pel seu alt contingut en sals. El descobriment, però, que ha estat publicat al web de la revista ‘Science’, probablement farà que les investigacions per buscar altres llacs, potser amb condicions menys inhòspites, prenguin un nou impuls.

Segons afirma la publicació científica, el llac s’assembla als llacs interconnectats que hi ha sota les grans masses de gel del nostre planeta, com ara les de Grenlàndia o l’Antàrtida. En el cas marcià, els científics aventuren que l’aigua va arribar al subsòl del planeta roig fa milers de milions d’anys, quan la seva atmosfera era més càlida i més densa i hi corrien els rius que han format els canals i valls que són visibles a dia d’avui. A dia d’avui, però, la presència d’aigua a la superfície marciana és poc menys que impossible per la poca consistència de la seva atmosfera.

Els dipòsits d’aigua s’han descobert gràcies al Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding, un instrument que es troba a bord de la sonda orbital Mars Express de l’Agència Espacial Europea, llançada l’any 2003. A través de l’emissió d’ones de ràdio i la captació dels seus rebots, la sonda va poder detectar que algunes ones no rebotaven sinó que arribaven fins a 3 quilòmetres sota la superfície.

Tot i que podrien haver estat una mostra de la presència de gel, com ja havia passat en altres ocasions, les darreres senyals captades indicaven la presència d’aigua líquida. Analitzant les dades per ubicar la posició exacta del rebot “anòmal”, i després d’anys d’investigacions i sondeigs, can poder trobar-la. El llac, segons afirmen els experts, es troba 1,5 quilòmetres sota la superfície de Mart i mesura uns 20 quilòmetres quadrats.

Malgrat la publicació de la troballa, sembla que no tots els membres de l’equip de la sonda europea estan segurs que sigui un llac d’aigua líquida tot i que consideren que és “una interpretació plausible”. Fins i tot en aquest cas, però, els seus alts nivells en sals i la seva temperatura, de desenes de graus sota zero, fan impossible que s’hi hagi pogut desenvolupar vida. Aquest descobriment, però, fa possible que hi hagi altres masses d’aigua semblants en zones menys fredes, cosa que faria la presència de vida, si més no, més probable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa