MonPlaneta
Descobert el dibuix més antic del món
  • CA

El dibuix abstracte més antic de què es té coneixement ha esta trobat a la cova de Blombos, a Sud-àfrica, en un tros de roca que s’ha recuperat d’un estrat de terra que es calcula que es remunta a fa uns 73.000 anys. Això la fa, com a mínim, 30.000 anys més antiga que el dibuix més antic que es coneixia fins ara. Decidir clarament què és un símbol i què no, però, és una pregunta difícil a l’hora d’analitzar aquestes primeres produccions gràfiques.

El que interpretem com representacions d’objectes reals o com a símbols podrien no ser altra cosa que una guixada sense cap propòsit específic. Tot i això, si bé durant molt de temps s’havia pensat que els símbols van aparèixer quan els Homo sapiens van colonitzar Europa fa 40.000 anys, alguns descobriments recents indiquen que el seu invent va ser molt anterior. Per exemple, el gravat més antic és un zigzag en una closca de petxina trobada a l’illa de Java, que es creu que té uns 540.000 anys d’antiguitat. Pel que fa a objectes i adornaments personals, se n’han desenterrat alguns a Àfrica que es creu que tenen entre 70.000 i 120.000 anys d’antiguitat.

A l’article que descriu el descobriment d’aquest dibuix primitiu, i que ha estat publicat a la revista ‘Nature’, un equip internacional d’investigadors explica com es va fer amb una peça d’argila i consisteix en nou línies estretes que formen una mena de patró. Els descobriments d’aquest tipus són tot un repte metodològic per comprovar si, efectivament, els dibuixos s’han fet de forma deliberada. Després de fer unes quantes proves mirant de reproduir la manera com s’havia fet el dibuix, es van adonar que les línies s’havien fet expressament amb un tros d’ocre punxegut i l’extrem del qual s’havia llimat per fer-lo més rodó, demostrant que és el dibuix més antic que es coneix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa