MonPlaneta
Declarada l’emergència sanitària internacional per l’epidèmia d’Ebola al Congo
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut ha declarat aquest dimecres l’emergència sanitària internacional per l’epidèmia d’Ebola a la República Democràtica del Congo, que considera que amenaça de propagar-se ràpidament. Tot i això, ha demanat als països veïns que no tanquin les seves fronteres per temor a la propagació d’aquesta febre hemorràgica, una de les malalties infeccioses més perilloses que es coneixen.

En una reunió d’emergència de l’OMS a Ginebra (Suïssa), el seu director general, Tedros Adhanom, ha acceptat les recomanacions que li han fet experts de tot el món. No obstant això, ha deixat clar que no hi haurà restriccions als moviments de població ni mercaderies perquè, ha afirmat, seria “contraproduent” per a la República Democràtica del Congo i la subsistència dels afectats pel brot.

L’Ebola és una malaltia altament contagiosa, els símptomes de la qual són febre alta, debilitat i dolor muscular i articular, mal de cap i de coll, com vòmits, diarrea i hemorràgies a les mucoses del cos, entre d’altres. La seva mortalitat ha arribat a ser del 90% en alguns dels brots registrats fins ara i, després d’un període d’incubació d’entre 2 i 21 dies, els infectats poden transmetre la malaltia des de l’aparició dels primers símptomes.

En el cas actual, l’epidèmia va començar l’agost de 2018 i ja ha causat la mort de 1.600 persones, la segona xifra més alta d’entre els deu brots que hi ha hagut des de la detecció del virus el 1976. El pitjor, que va afectar l’Àfrica Occidental entre 2014 i 2016 i es va estendre a tres països, va provocar més d’11.300 morts.

Tot i l’evident preocupació de les autoritats sanitàries internacionals, l’OMS vol deixar clar que l’emergència és de caràcter regional i que, en principi, l’Ebola no suposa una amenaça per a tot el món. El fet que ha provocat la seva darrera declaració, però, ha estat la mort d’un capellà que havia visitat una zona afectada pel brot.

El sacerdot ha expirat a Goma, una ciutat d’uns dos milions d’habitants considerada la primera gran aglomeració urbana on ha arribat la infecció. Fins ara, es trobava limitada a les zones rurals del país i, per tant, relativament controlada. En l’entorn d’una gran ciutat, però, la densitat de població i la seva mobilitat dificulten molt més l’aïllament dels pacients i el risc que els contagis es multipliquin és molt alt.

Goma, a més, és a la frontera entre la República Democràtica del Congo i Ruanda, país que ha rebut la notícia amb una gran preocupació perquè molts habitants de la ciutat creuen la frontera cada dia per anar a treballar. La ciutat, però, no només un gran nus de transport terrestre sinó que també un port i un aeroport que la comuniquen amb diversos països de la regió.

De moment, els controls a les fronteres han estat reforçats i s’ha demanat a la població que evitin fer viatges fora dels estrictament necessaris. L’OMS treballa tan ràpid com pot en la seva campanya de vacunació, que pretén impedir els contagis i controlar l’expansió de la malaltia.

Així, 150 persones que van tenir contacte amb el sacerdot mort a Goma han rebut una vacuna que ja va ser utilitzada en brots a Guinea i l’Àfrica Occidental i l’eficàcia de la qual ha estat provada. La població, però, està molt intranquil·la perquè sap perfectament que, un cop infectat, les probabilitats de supervivència són extremadament baixes fins i tot si es rep atenció mèdica.

Per contenir la malaltia, el secretari de Desenvolupament Internacional britànic, Rory Stewart, va demanar fa poc ajuda urgent en forma d’experts que parlin francès i “centenars de milions de dòlars” per fer front a l’amenaça de l’Ebola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa