MonPlaneta
La darrera esperança dels esculls coral·lins del món
  • CA

El futur dels coralls del món és una de les preocupacions més grans sobre el futur de la fauna marina a mesura que el canvi climàtic es va fent més i més evident. Tot i això, un estudi publicat a la revista ‘Nature Climate Change’ aporta un bri d’esperança en explicar que, l’any 2017, la resposta de la Gran Barrera de Corall a les temperatures extremes va ser molt diferent a la de l’any anterior, que va veure com es produïen emblanquiments a gran escala del corall, signe de l’estrès que van patir. Els que van sobreviure a 2016, però, l’any següent van resistir molt millor la repetició de la calor.

Els coralls només s’emblanqueixen una vegada i, si recuperen el seu color anterior, poden trigar molts anys. Després de les grans onades de calor de 2016, que van provocar la mort de milions de coralls, els supervivents van ser els pertanyents a les espècies més resistents. A causa de l’emblanquiment, que expulsa un simbiont del corall, la barreja d’espècies ha canviat per adaptar-se a les noves condicions. És per això que l’impacte de les temperatures de 2017 va ser menys devatador tot i que, de fet, va fer encara més calor que l’any anterior.

Els estudis realitzats mostren que durant els darrers 20 anys hi ha hagut quatre episodis d’emblanquiment massiu els anys 1998, 2002, 2016 i 2016. En aquest temps, només un 7% de la Gran Barrera de Corall no s’ha emblanquit gens i almenys el 61% s’ha emblanquit severament almenys una vegada. Els coralls del nord de la Gran Barrera van patir l’estrès més gran a causa de la calor l’any 2016, mentre que al 2017 els pitjors efectes van ser a la regió central. El terç inferior, en canvi, es va mantenir relativament més fred durant tots dos episodis.

Tot i això, es tem que la propera gran onada de calor pugui afectar els sud de la Gran Barrera i deixar-lo en les mateixes condicions que la resta. Durant els darrers dos anys, gairebé la meitat dels coralls de les zones central i nord de la Gran Barrera, el sistema de coralls més gran del món, han mort.

Una de les moltíssimes raons, doncs, per aturar el canvi climàtic, ja que els esculls, a més, tenen efectes molt beneficiosos per a les poblacions costaneres humanes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a desembre 28, 2018 | 15:39
    JordiP desembre 28, 2018 | 15:39
    Mentre tant, la Caulerpa Taxifolia està desplaçant les praderes mediterrànies de "Posidònia Oceànica", enverinant la fauna que s'hi albergava i desertitzant els fons somers de la plataforma continental de Catalunya i Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa