MonPlaneta
El CSIC impulsa un projecte d’epidemiologia genòmica per predir l’evolució del coronavirus
  • CA
Personal mèdic fent un test de coronavirus | Europa Press

El Consell Superior d’Investigacions Científics (CSIC) en col·laboració amb 40 hospitals de l’estat estudiarà els genomes comparats del nou coronavirus en pacients per entendre i predir l’evolució i epidemiologia del virus. L’estudi també busca proporcionar informació a les autoritats de salut pública ja que les dades generades seran dipositades en repositoris públics, així com a la plataforma global NextStrain. El projecte compta amb un pressupost de 740.000 euros i combina dades genòmiques, amb la microbiologia clínica, l’epidemiologia i la filogènesi. L’ús d’aquesta plataforma permet visualitzar i seguir l’evolució del virus en l’espai i el temps. Està liderat per l’investigador Iñaki Comas, de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), juntament amb l’investigador Fernando González Candelas, de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC i la Universitat de València; amb la col·laboració de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO) de la Generalitat Valenciana.

Comas ha explicat que el projecte ha de permetre “incorporar l’epidemiologia genòmica com a eina per a entendre el curs de l’epidèmia, com es va originar i com està evolucionant en el temps i en l’espai”. González Candelas ha destacat que la realitat del coronavirus és diferent segons la comunitat i per això les solucions a mitjà termini “han de ser diferents”. La plataforma NextStrain, de la que s’ha derivat un node espanyol que integra les dades de seqüencies de l’Estat, implementa eines de visualització molt potents per tal de seguir l’evolució del virus en l’espai i el temps. Els investigadors destaquen la potència de la combinació de les dades de diverses disciplines de genètica i d’epidemiologia. “L’epidemiologia genòmica representarà a les malalties infeccioses en el segle XXI el que van representar les vacunes en el XIX o els antibiòtics en el XX”, ha apuntat Comas.

Aquest projecte ha estat finançat, juntament amb 11 més, per la Plataforma Temàtica Interdisciplinar Salud Global del CSIC, en la que hi col·laboren més de 150 grups d’investigació. El vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, Jesús Maco, ha destacat que una de les claus d’aquesta plataforma “és comptar amb la visió global que permeti enllaçar tots els aspectes de la pandèmia: origen, prevenció, malaltia, mesures de contenció, tractament, impacte social i, per últim, la necessitat de comunicació a la societat, en particular en educació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa