MonPlaneta
La consellera Jordà reivindica la vitalitat del sector forestal
  • CA
La consellera Jordà en una imatge d’arxiu | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

“Estem treballant per recuperar la Taula Intersectorial Forestal com a eina d’interlocució amb el sector i elaborant un pla estratègic per definir les línies de treball dels propers anys”. Així ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, la voluntat de tirar endavant unes noves polítiques de gestió, amb plantejaments nous i analitzant les necessitats reals del sector forestal català. Jordà ha participat aquest dijous a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) a la subhasta concentrada de fusta pública de Catalunya.

La consellera ha explicat que avui és el dia de la fusta: “Aquest és l’acte més important per al sector forestal del nostre país”. En total, s’han venut 64.375 tones de fusta, per un valor de 2.935.388 euros, que impliquen la gestió de més de 3.000 hectàrees forestals. Jordà també ha reivindicat la vitalitat i la importància del sector forestal sostenible perquè “la fusta viu i batega més que mai. Avui venem fusta, però també es compra en aquesta subhasta una gestió forestal que ens acosta a la bioeconomia circular com a motor de la dinamització territorial”. El volum de fusta subhastada avui es calcula que repercutirà en 645 llocs de treball: 150 persones treballaran directament al bosc i a la indústria fustera, mentre que 495 se’n beneficiaran de manera indirecta. En un sol matí i amb un nombre significatiu de grans propietaris públics de tot el país, s’han licitat 52 lots fusters davant 23 empreses acreditades per a la compra i una bona representació del sector.

| Cristóbal Castro

Aquesta subhasta és una de les principals mesures que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat mateixa. En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya. Per poder compatibilitzar les activitats de gestió amb els eixos del pla d’aprofitaments, el Departament ha iniciat un nou model de gestió de bioeconomia circular que permet la generació estable de llocs de treball directes i indirectes de caire local a les zones rurals.

Els lots subhastats corresponen a 9 comarques i 42 municipis i entitats locals. Les comarques amb un major volum de fusta licitada són l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Del total de la fusta subhastada, 7.622 tones provenen de boscos que han obtingut el certificat de gestió forestal sostenible PEFC. La certificació forestal és un punt de partida important a la conservació i gestió dels boscos. La major part de la fusta subhastada prové de boscos ordenats que, en el cas dels espais naturals de protecció especial, s’han sotmès a informe dels corresponents òrgans de gestió, amb la finalitat d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquests boscos amb la conservació de la biodiversitat. Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora, sobretot aclarides en boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres o plagues forestals.

Aquesta iniciativa forma part d’una aposta ferma i més global del Departament d’Agricultura centrada en l’àmbit de la gestió forestal. Així, l’objectiu és impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals. L’estratègia se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa