Les conques internes comencen l'estiu al 90% de la seva capacitat

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat es situen al 94% i Darnius Boadella al 67,4%, garantint la campanya de reg d’aquest estiu i les demandes domèstiques per a més d’un any
L'embassament de sau, aquest juliol
L'embassament de sau, aquest juliol | Departament de Territori i Sostenibilitat

Els embassaments de les conques internes catalanes comencen l’estiu amb més d’un 90% de reserves (625 hm3), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb aquests volums, hi ha aigua per garantir les demandes domèstiques per a un període superior a un any i també per garantir les campanyes de reg d’enguany a gairebé tot el territori de les conques internes.

 

El sistema Ter-Llobregat, que abasteix a la zona més poblada de Catalunya amb 5 milions d’habitants, es situa al 94% de la seva capacitat, amb 575 hm3 emmagatzemats. Tots els embassaments que composen aquest sistema es situen per damunt del 90%. Pel que fa a l’embassament de Darnius Boadella, es situa al 67,4% (més de 41 hm3) i pot garantir les demandes domèstiques per a un període d’un any i la campanya de reg d’aquest estiu amb tota normalitat. A la banda oposada hi ha els embassaments de Siurana i Riudecanyes, al 23 i el 46% respectivament. Aquesta zona de Catalunya ha estat la menys beneficiada per les pluges dels darrers mesos i això ha provocat una recuperació molt escassa de les seves reserves. Tot i els escassos valors, els petits increments de volum registrats en els darrers  mesos permeten incrementar l’aportació des de Siurana fins a Riudecanyes per tal de cobrir les demandes que resten fins a finals de campanya de reg. Aquesta aportació permetrà igualment garantir les demandes d’abastament del Priorat que depenen de Siurana per a un període de dos anys.

L’1 de juny de 2018 va entrar en vigor l’obligatorietat d’uns cabals ambientals d'un 50% als trams fluvials de les conques internes. L’embassament de Foix, que està al 96,3% de la seva capacitat, està alliberant al llarg del mes de juny de manera continuada 0,25 m3/s, tant per garantir les demandes de reg com per complir amb els cabals ambientals. Pel que fa al sistema Ter-Llobregat, donat el nivell d’ompliment que presenten s’està alliberant des de Susqueda valors igual o superiors a 12 m3/s, semblants als alliberats des del sistema Llobregat, complint amb el que estableix el Pla de gestió.