MonPlaneta
El confinament a les ciutats és “una trampa ecològica” per als animals
  • CA
Senglars menjant a les urbanitzacions de Rubí | Cedit

L’impacte del confinament a les ciutats amb poca o nul·la circulació de vehicles i de persones està provocant “una trampa ecològica” per als animals, que estan ocupant llocs a les urbs poc habituals. Un concepte que defineix una “falsa percepció que les ciutats són llocs adequats per viure”, tal com ha explicat el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona aquest dijous en un comunicat. Ha apuntat que aquests canvis seran “efímers” i la majoria desapareixeran una vegada l’activitat humana torni als nivells anteriors a què es decretés el confinament de la població.

La situació que es viu ha permès que alguns ocells cantin a una freqüència més alta que fora dels nuclis urbans, cosa que podria mantenir-se, així com la disminució d’espècies com els coloms, les gavines i les rates, perquè depenen de l’aliment generat pels humans i davant la sensible rebaixa d’aquesta activitat poden quedar afectats. El Creaf ha assenyalat la possibilitat que certs animals perdin la por als humans, posant com a exemple que s’hagi vist un puma a Xile i lleopards a l’Índia, perquè els “grans depredadors” eviten concentracions però es poden habituar ràpidament a la situació quan tenen una baixa percepció de risc. No obstant això, ha subratllat que no es disposa de la informació suficient per “estimar l’impacte real del confinament sobre la fauna”, per a això, caldria documentar els canvis en el comportament dels individus i els seus efectes sobre les dinàmiques poblacionals abans, durant i després d’aquest període i comparar-los amb dades de llocs semblants on no s’ha produït aquest aïllament obligatori.

En aquest sentit, ha assenyalat que són dades difícils d’obtenir, però ha puntualitzat que, si unes poques setmanes de confinament poden alterar el comportament i la biodiversitat, això hauria de fer reflexionar “fins a quin punt s’estan creant ciutats poc habitables”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa