La Comissió Europea vol millorar la qualitat i l'accés a l'aigua potable

La normativa respon a la primera iniciativa ciutadana europea que ha tingut èxit i també obligarà les companyies a informar sobre la seva qualitat per tal de reduir l'ús d'aigua embotellada
Comissió Europea
Comissió Europea | cedida

La Comissió Europea presenta una proposta legislativa amb l'objectiu de garantir el dret dels ciutadans a l'accés a l'aigua i a la seva qualitat, a més de millorar la informació de què disposen. L'impuls d'aquesta normativa és el resultat de la iniciativa ciutadana "Right2Water", que ha aconseguit més d'un milió i mig de signatures i és la primera d'abast europeu que té èxit però, a més, l'accés a l'aigua ja era un dels drets socials europeus que havien aprovat per unanimitat els caps d'Estat i de Govern a la cimera de Göteborg. Un cop aprovada, obligarà els estats membres a millorar l’accés a l’aigua potable, especialment el dels grups més vulnerables, impulsant la instal·lació de fonts d'aigua potable en espais i edificis públics i campanyes d’informació sobre la seva qualitat.


Amb aquesta nova legislació també es vol obligar a les companyies proveïdores a oferir als seus clients més informació sobre el consum d'aigua, el cost de les infraestructures i el preu exacte d'un litre d'aigua d'aixeta, per tal que el puguin comparar amb el de l'aigua embotellada. Un efecte desitjat d'aquest darrer punt seria, segons la CE, reduir l'ús innecessari d'envasos plàstics i la petjada de carboni de la UE, amb la mirada posada assolir les fites de desenvolupament sostenible que s'han proposat per 2030 i també de l'acord de París sobre el canvi climàtic. Pel que fa a la qualitat, la normativa proposada per la CE vol afegir noves substàncies a la llista de criteris que determinen si l'aigua és potable, com ara la presència de clorats o de legionel·la, d'acord amb els darrers coneixements científics i a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. El vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans, ha afirmat que s'ha fet "un estudi exhaustiu de la legislació vigent" i que ara es vol actualitzar "per millorar la qualitat de l’aigua potable i el seu accés allà on sigui més necessari". Per la seva banda, el vicepresident d'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen, ha expressat la voluntat d'aquest canvi de facilitar "la transició cap a una economia circular ajudant els estats membres a gestionar amb eficiència el consum d’aigua potable".


 

Els materials de construcció del sector de l'aigua, a més, seran normalitzats a tot el mercat interior de la UE. D'aquesta manera, s'impedirà que les canonades o els dipòsits puguin contaminar l'aigua potable de cap manera. Un altre canvi important serà facilitar l'accés a través d'Internet a informació sobre la qualitat i el subministrament d’aigua potable a cada zona per incrementar la confiança en ella i, per tant, el seu ús quotidià. Segons els càlculs de la CE, una reducció del consum d'aigua embotellada podria suposar un estalvi de 600 milions d'euros anuals i, a més, també es reduirien els residus plàstics tant a terra com, especialment, al mar.
Comentaris

envia el comentari