La Comissió Europea prohibeix els neonicotinoides per salvar les abelles

Els Estats membres han votat a favor de la restricció de l'ús de la majoria d'aquests pesticides, que han causat estralls entre les poblacions d'himenòpters del continent.
Abelles
Abelles | Cedida

Els Estats membres de la Unió Europea han votat a favor de la prohibició de la majoria dels pesticides basats en compostos neonicotinoides en territori comunitari. Ho han decidit aquest divendres al matí a Brusel·les, en una reunió dels Estats on la Comissió Europea ha proposat eliminar l'ús d'aquests productes a la UE ja que, des de fa anys, diversos estudis científics han relacionat aquests pesticides amb la disminució de les poblacions d'abelles i altres insectes pol·linitzadors. La decisió dels Estats europeus suposa una gran millora respecte les restriccions que s'apliquen actualment, que van ser establertes l'any 2013, i es produeix després que tant la comunitat científica com les organitzacions, entitats i particulars preocupats per la preservació del medi ambient hagin demanat repetides vegades que s'acabés amb la comercialització i l'ús dels neonicotinoides.

La votació d'aquesta proposta havia estat posposada diverses vegades, ja que els Estats membre es trobaven dividits sobre la mesura. Aquest divendres, però, s'ha aconseguit una majoria qualificada que ha permès tirar endavant la prohibició. El canvi de postura d'alguns països reticents ha estat causat per un informe recent de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, que assegurava que els neonicotinoides eren una amenaça greu per moltes espècies d'abelles independentment de la manera com s'emprin. El Regne Unit, a més, que de moment continua sent membre de la UE, va modificar la seva posició el passat mes de novembre, anunciant que donaria suport a les restriccions que es proposessin.

 

En endavant, els agricultors europeus només podran fer servir els neonicotinoides dins d'hivernacles, tot i que algunes organitzacions ambientalistes han mostrat la seva preocupació sobre els efectes que podrien tenir aquests productes si s'acabessin filtrant al subminstrament d'aigua. Altres neonicotinoides, com el thiacloprid i el sulfoxaflor, queden exempts de la prohibició. Malgrat això, els ecologistes de tot el continent han celebrat l'adopció d'aquesta mesura, després d'haver endegat una gran campanya per assegurar-se del seu èxit. La nova normativa s'adoptarà definitivament durant les properes setmanes i entrarà en vigor de cara a finals d'any.