Algunes colònies de pingüins han perdut el 75% de la població durant el darrer mig segle

De les més de 120.000 parelles que hi havia a l'illa d'Elephant el 1971, ara són poc més de 50.000
Pingüins carablancs a l'illa d'Elephant
Pingüins carablancs a l'illa d'Elephant | Liam Quinn (CC)

Algunes colònies de pingüins de l'Antàrtida han perdut més del 75% de les seves poblacions durant els darrers cinquanta anys, i els experts afirmen que el responsable d'això és el canvi climàtic. En concret, els pingüins carablancs de l'illa d'Elephant, a la Península Antàrtica, han patit una caiguda dramàtica de les seves poblacions d'ençà del darrer estudi que se'n va fer el 1971, segons expliquen un equip de científics que es van traslladar a la zona acompanyant una expedició de l'organització ecologista Greenpeace.

 

Si el 1971 hi havia 122.550 parelles de pingüins a l'illa, ara n'hi ha només 52.786. En una colònia en concret, la caiguda en la població arriba fins al 77%. Segons els experts, la davallada es pot relacionar directament amb el canvi climàtic, ja que la reducció de la capa de gel i l'augment de la temperatura de l'aigua ha fet caure la població de krill, que són l'aliment principal dels pingüins. Així doncs, l'efecte de l'escalfament global està recorrent la cadena alimentària, com a tants altres llocs del món, i canviant els ecosistemes de maneres que podrien ser irreversibles.

 

 

A més de l'illa Elephant, els pingüins carablancs també viuen a altres parts del nord de la Península Antàrtica, a altres illes antàrtiques i subantàrtiques i a les illes Balleny, que s'estenen entre el continent glaçat i Nova Zelanda. Fins ara, aquesta espècie havia estat classificada al nivell més baix de la Unió Internacional de la Conservació de la Natura pel que fa al seu risc d'extinció, però aquesta darrera troballa podria fer que es replantegés la qüestió ja que, tot i que els seus números encara són prou grans, la seva davallada és preocupant. Els investigadors també van fer servir drongs per observar altres colònies, menys accessibles, tot i que els resultats encara no han estat publicats.

 

Alhora, però, els científics també han trobat un augment en la població de les colònies de pingüí de corona blanca, que tradicionalment vivien més al nord i que ara estan colonitzant noves àrees que, amb el canvi de les condicions climàtiques, s'han tornat més favorables per a ells.