El cocodril taronja de cova podria estar convertint-se en una nova espècie

La varietat, la més rara que es coneix, s'ha adaptat a viure en la foscor més absoluta i s'alimenta de rat-penats i de grills
Cocodril taronja de cova
Cocodril taronja de cova | CC

Un grup d'una varietat taronja de cocodrils nans africans que viuen a l'interior d'algunes coves d'Abanda, a Gabon, podria estar mutant per convertir-se en una nova espècie, segons informa el diari britànic 'The Guardian' en un reportatge. Segons explica l'arqueòleg Richard Oslisly, aquesta espècie té una dieta diferent, basada en rat-penats i grills, i s'ha adaptat al món subterrani. Oslisly va ser el primer a descobrir els cocodrils de cova l'any 2008, quan va entar a les cavernes buscant vestigis de presència humana a la zona i hi va trobar cocodrils vivintt en la foscor més absoluta. Dos anys després va tornar a les coves amb un espeleòleg i un especialista en cocodrils i van ser els primers a capturar-ne un exemplar i dur-lo a l'exterior. Va ser en aquest moment quan es van adonar que la seva pell era taronja en comptes de gris, com és habitual en els cocodrils nans africans. Al llarg del temps s'ha pogut comprovar que aproximadament un terç dels cocodrils de cova són de color taronja.


Els investigadors creuen que els cocodrils taronges són els de més edat. L'explicació que hi han trobat és que, mentre que els exemplars més joves entren i surten més sovint de les coves, els de més edat tendeixen a quedar-s'hi i acaben canviant el color de la seva pell a causa d'una barreja alcalina d'aigua i excrements de rat-penat. Els estudis sobre la seva genètica, però, són els que han aportat la dada més sorprenent: el cocodril nan de cova s'ha començat a separar dels seus parents que viuen a l'exterior i, a hores d'ara, ja se'ls considera un "grup genètic aïllat" perquè ja tenen un haplotip (conjunt d'al·lels d'un cromosoma que es transmeten junts) propi i diferenciat dels altres cocodrils nans.


 

Pel cocodril nan africà, el més petit del món, se'n paguen quantitats importants als mercats locals i actualment és a la categoria d'espècies vulnerables. Per sort, però, segons afirma Oslisly la població dels voltants de les coves tenen por d'entrar-hi i això dóna certa seguretat a la preservació d'aquesta varietat particular. Tot i això, el seu objectiu és convertir la zona en un santuari de vida salvatge per poder assegurar que aquests cocodrils únics al món puguin continuar vivint en la mateixa tranquil·litat que abans que ell en descobrís l'existència.
Comentaris

envia el comentari