La climatologia ajuda a evitar la fam

Un equip de científics de diverses especialitats han aconseguit preveure diverses sequeres a Àfrica, activant mecanismes per evitar episodis de fam que haurien costat milers de vides.
Terra assecada
Terra assecada | Pixabay

Durant el passat any 2017, més de 80 milions de persones a tot el món van patir inseguretat alimentària severa, la majoria de les quals vivien a Àfrica. Tot i que gran part d'això es deu a les guerres civils i la violència generalitzada a països com Sudan del Sud i Nigèria, una part gens negligible també va ser causa de cinc sequeres seguides que van començar a Etiopia l'any 2015 i que van escapar-se per moltes parts del continuent durant els anys següents. Els climatòlegs del Grup de Perills Climàtics de la Universitat de Califòrnia - Santa Bàrbara han estat estudiant la relació entre aquestes sequeres i la temperatura del mar a l'oceà Pacífic, que ha estat inusualment alta. En col·laboració amb la Xarxa de Sistemes d'Alerta Primerenca de Fam i de científics del Centre d'Observació dels Recursos de la Terra i de l'Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional dels Estats Units, han aconseguit elaborar prediccions acurades de sequera i fam que han mitigat els efectes de la inseguretat alimentària. Els seus darrers descobriments apareixen publicats a la revista 'Quarterly Journal of the Royal Meteorologic Society'.

El director de recerca del Grup de Perills Climàtics, Chris Funk, va començar a treballar en aquestes prediccions l'any 2011, quan més de 250.000 somalis van morir durant una sèrie de sequeres molt semblants, amb l'objectiu d'entendre els factors que provoquen aquestes sequeres i poder avisar per tal de prendre mesures abans que es produeixin. El juny de 2015, l'equip va advertir que el sud d'Àfrica patiria una estació plujosa més seca de l'habitual i que això tindria un impacte important en les collites i la ramaderia. Al cap de mig any, el gener de 2016, l'àrea va patir una sequera molt intensa i l'estació plujosa més seca dels darrers 35. Per sort, el seu avís va servir perquè diversos països es preparessin i es va evitar una crisi que hauria pogut ser devastadora. Tot i que van aconseguir-ho, els científics van predir tota una sèrie de sequeres en el futur, gràcies a la identificació de regions de l'oceà amb una temperatura excepcionalment alta. La tardor de 2016, els climatòlegs van tornar a preveure una gran sequera a la Banya d'Àfrica, que va continuar fins la primavera de 2017 i va tornar a dur a collites fallides a Etiopia i Somàlia. Gràcies a les prediccions, però, la resposta de diverses entitats nacionals i internaacionals va començar a principis del mateix any i, per sort, les morts a causa de la fam van ser poques, especialment en comparació amb l'episodi de sequera anterior.

 

El sistema d'avís que ha desenvolupat aquest equip multidisciplinar d'investigadors ha demostrat que reunir persones de camps diferents per solucionar un problema comú té un potencial enorme no només pels descobriments científics que se'n deriven sinó per la seva aplicació directa: salvar vides. Gràcies a nova informació obtinguda per satèl·lit i a noves tècniques i estratègies de predicció del clima, els Grup de Perills Climàtics ha aconseguit donar eines als països més pobres per poder resistir a situacions climàtiques extremes, treballant per augmentar la seguretat alimentària del món gràcies a la millora de la comprensió de per què es produeixen.