El paper clau de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic

Els Estats que vulguin controlar les seves emissions per arribar als compromisos de l'Acord de París han de tenir com a prioritat la reducció de la pol·lució a les grans urbs, que tenen una influència cabdal
FÃ brica
Fàbrica | Departament de Territori i Sostenibilitat

Molts països del món tenen entre els seus objectius principals l'acompliment de l'Acord de París sobre les emissions de diòxid de carboni, per tal de limitar l'escalfament global. Per assolir aquesta fita, però, hauran de tenir especialment en compte la pol·lució emesa a les ciutats. Ara, un grup d'investigadors de la Universitat d'East Anglia, a Anglaterra, han elaborat un marc de treball que permet recollir i estudiar informació a nivell local per veure quina és la contribució de les ciutats als nivells de pol·lució globals i fer servir els resultats que se n'obtinguin per prendre les mesures més eficients per reduir-los el màxim possible. L'estudi que ha dut al seu desenvolupament, que ha estat publicat a la revista 'Science Advances', va fer servir la Xina com a model. Comparant les dades de les emissions de 180 ciutats, van mirar quin nivell d'industrialització hi havia a cadascuna, el seu perfil socioeconòmic i les fonts d'energia que es feien servir més habitualment.


Així, les dades obtingudes es van fer servir per establir diversos perfils de ciutat segons el seu nivell de desenvolupament industrial i veure quin era el potencial de reducció d'emissions que tenia cadascun segons les seves característiques. Les ciutats productores d'energia i amb molta manufactura, per exemple, tenen nivells d'emissions de CO2 molt més alts que les ciutats basades en la indústria tecnològica i els serveis. A través d'aquests perfils i establint diversos models de desenvolupament econòmic diferents, els investigadors van veure quines ciutats podien tenir una influència més gran en la reducció d'emissions i quines decisions es podien prendre en aquest sentit. Per exemple, la identificació de les plantes energètiques o les fàbriques més contaminants d'una ciutat pot permetre reduir les emissions sense destruir l'economia a través d'una reconversió a tecnologies més noves i més respectuoses amb el medi ambient. Trobar el lloc on atacar és, segons aquest estudi, la forma de tenir més èxit en un dels reptes més grans a què els humans ens hem enfrontat com a espècie. En el cas estudiat, fixar-se en el 5% d'elements que més contaminen a cada ciutat podria reduir les emissions a nivell de tot el país en un 30%. Fent-ho de la manera adequada, aquesta reducció es podria aconseguir sense crear conflictes amb la necessitat de creixement econòmic, l'estabilitat social ni la protecció del medi ambient.


 

Segons els responsables de l'estudi, tot i que la Xina ha estat el seu camp de treball perquè és un dels països amb un creixement més ràpid del món i que més contaminen, el model que han desenvolupat també es podria aplicar a altres països de la zona, com ara Laos, Tailàndia o el Vietnam.
Comentaris

envia el comentari