MonPlaneta
La cimera del clima de Bonn ha de ratificar els acords de París
  • CA

La ciutat de Bonn acull des d’aquest dilluns fins el dia 17 de novembre la Conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtica la que assistiran al voltant de 25.000 persones de tot el món per tractar d’impulsar l’acció climàtica i el desenvolupament sostenible i reforçar l’acompliment de les ambicions de l’Acord sontra el canvi climàtic signat a París l’any 2015 i avançar en les directrius per la seva aplicació, sense l’aportació dels Estats Units.

L’Acord de París, al que es va arribar el mes de desembre de 2015, es va signar l’abril de l’any següent per la majoria de països del món i va entrar en vigor el mes de novembre del mateix 2016, després que fos ratificat per més de 50 països que, com a mínim, sumessin el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

D’aquesta manera, la Cimera de Bonn que s’ha donat a conèixer com “La Cimera del Pacífic”, se centrarà en fomentar la sostenibilitat a tots els nivells de la societat, està auspiciada per la Secretaria de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i està presidida per Fidji, amb les que està col·laborant el govern d’Alemanya, l’estat federat de Renània del Nort-Westfàlia i l’ajuntament de Bonn.

D’aquesta manera, Fidji ha fet una crida a la comunitat internacional, perquè Bonn es converteixi en una cimera visionària per reafirmar l’acció climàtica.

Se centrarà en l’impuls dels països a l’aplicació de l’Acord de París i en elaborar les directrius per aplicar les seves disposicions sobre qüestions com la transparència, l’adaptació, la reducció de els emissions, el finançament, i la tecnologia.

Una de les novetats és que la conferència no comptarà amb la presència dels Estats Units, després que Donald Trump anunciés la seva decisió unilateral de sortir d’aquest acord global que han signat més de 190 països. Així, només Síria i els Estats Units, estan al marge de la lluita contra el cnavi climàtic.

Una altra de les tasques principals de la Cimera que comença aquest dilluns serà fer un primer balanç global d’esforços col·lectius pel que fa als acords signat a París de cara al 2018.

Les ONGs veuen en aquesta conferència internacional una oportunitat per començar a complir amb les promeses acordades i perquè s’incrementin les mesures d’acció climàtica.

Fa menys d’una setmana, l’Organització Meteorològica Mundial advertia que les concentracions de CO2 a l’atmosfera el 2016 han augmentat a una velocitat rècord de manera que ha alertat que els canvis bruscs en l’atmosfera en les últims anys no tenen precedents. per això el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, advertia que si no es redueixen ràpidament les emissions de gasos d’efecte hivernacle el planeta es veurà abocat a un “perillós increment de la temperatura, cap a finals d’aquest segle, molt per sobre de les metes fixades a l’Acord de París”, de manera que les generacions futures prodien heretar un planeta “que resultarà sumament inhòspit”.

En la mateixa línia, el director del programa Mundial de Nacions Unides pel Medi Ambient, Eric Solheim, ha advertit que “els números no menteixen” i ha recordat que les emisisons són excessives i que la situació “ha de canviar”.

Aquesta primera setmana se faran diversos esdeveniments paral·lels i reunions entre les delegacions mundials fins que dimecres a la tarda comencin les trobades de més alt nivell.

Entre el dia 15 i el 16, els caps de les delegacions, ministres, i caps de govern i d’estats aniran a Bonn per a la recta final de les negociacions.

També hi participaran representants de l’Oficina Española del Canvi Climàtic, ONGs, empreses i altres representants de la societat civil i empresarial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa