MonPlaneta
Cetaqua i LIFE reuneixen més de cent experts a Barcelona per parlar de la gestió d’aigües residuals
  • CA
Un moment de les jornades Make Water Fit For Life | Agbar

La Directiva d’Aigües Residuals Urbanes (UWWTD) es va dissenyar per protegir el medi ambient de l’impacte d’aquestes aigües a la Unió Europea. Trenta anys després, la UE es planteja revisar-la per complir els Objectius de Desenvolupament Sostnible de l’ONU per al 2030 i adaptar-se a les necessitats de la societat. És per això que el programa europeu LIFE i Cetaqua, centre tecnològic de l’aigua, han organitzat la “Life Platorm Meeting ‘Making water fit for life'”, unes jornades tècniques que es van celebrar a Barcelona entre el 29 i el 30 de gener i que van reunir uns cent membres de centres tecnològics i científics d’Europa i representants de la Comissió Europea.

L’eix de la trobada va ser la coherència, rellevància i eficiència de la UWWTD . Gràcies a la col·laboració públicoprivada i a les propostes dels assistents, es va aconseguir establir algunes línies de treball per orientar noves polítiques en matèria d’aigües residuals. Per a Anna Marczak, representant de la Water Policy Unit, “l’eficiència de l’aigua és una prioritat a l’agenda europea”. Així, programes com LIFE i Horitzó 2020, amb la seva aposta per la investigació i la innovació, miren de garantir la qualitat del medi ambient i dels recursos hídrics. La trobada també va permetre debatre tenint en compte les millores tecnològiques i els canvis socials. Solon Mias, responsable de projectes d’aigua de Life, va presentar la visió general de la feina feta en aquest sentit, juntament amb els líders de cada projecte; i Narciso Berberana, director general d’Agbar a Catalunya i Balears, va tancar l’esdeveniment destacant l’oportunitat que suposa el consens al voltant dels ODS, especialment el 17, que vol establir aliances entre la societat civil, els científics i els organismes públics.

Foto de família de les jornades “Make Water Fit For Life” | Agbar

Al llarg de les jornades, i seguint en línia amb els ODS, l’economia circular també ha estat una de les protagonistes. Per aconseguir aplicar aquest model a la gestió de l’aigua i fomentar la reutilització, l’autosuficiència i la valorització dels residus, Cetaqua va proposar el concepte de biofactoria o ecofactoria com a model sostenible que substitueix la depuradora tradicional i es posiciona com a instal·lació que genera recursos de valor. El seu director, Carlos Montero, va destacar que la seva aplicaicó reduiria l’impacte ambiental, obtindria beneficis produint nous recursos i establiria sinèrgies entre els diversos sectors. Actualment el centre compta amb dos projectes Life en la matèria: LIFE ENRICH, que vol demostrar la viabilitat de recuperar nitrogen i fòsfor de les aigües residuals com a fertilitzants, i LIFE REMINE WATER, que vol recuperar aigua i metalls dels residus de la indústria minera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa