El centre de la biodiversitat mundial està en perill

La degradació de les grans praderies marines durant els darrers anys pot dificultar molt la supervivència dels animals que hi viuen i causar fam entre les poblacions que se n'alimenten.
Praderia marina
Praderia marina | Christian Gloor (CC)

El centre de la biodiversitat mundial corre el risc de perdre un recurs marí clau per a la seva supervivència. Un estudi de la Universitat de Swansea (Regne Unit) publicat a la revista 'Science of the Total Environment' examina els riscos per a les praderies marines a l'arxipèlag indonesi, que forma part del Triangle de Corall del Pacífic Occidental, i conclou que el 90% han patit danys i degradació durant els darrers cinc anys. Aquesta àrea és àmpliament coneguda com 'Les Praderies del Mar' i la seva diversitat biològica és enorme. La degradació de les algues, però, suposa una amenaça molt seriosa per als animals marins que hi troben aliment i refugi. No només això, però, sinó que la pèrdua de les praderies podria tenir efectes molt greus en les persones: si els peixos no tenen aliments la població, majoritàriament pescadora, es podria enfrontar a episodis de fam molt importants.


Segons afirmen els responsables de l'estudi, la degradació d'aquest ecosistema tan valuós es deu a canvis ambientals causats pel desenvolupament urbà de les costes, la construcció de dics per augmentar la massa de terra i la deforestació, a més de l'abocament incontrolat de deixalles i l'explotació de les algues a la indústria agrícola. L'estat de les praderies posa en risc la seva capacitat de resiliència al canvi climàtic i, a més, redueix el ritme a què capturen diòxid de carboni. El director de l'estudi, el doctor Richard Unsworth, del departament de Ciències Biològiques de la Universitat de Swansea, afirma que la seva recerca mostra per primera vegada com una àrea del món d'una importància tan gran per la seva biodiversitat està perdent ràpidament un recurs que té un valor irrefutable perquè, en el terreny de la conservació, les grans praderies marines són pràcticament ignorades.A la presentació de les seves troballes, els experts també comenten quines solucions es poden aportar als problemes que pateixen aquests ecosistemes, remarcant la importància dels esforços de conservació impulsats per les comunitats i examinen alguns exemples exitosos. Per exemple, a unes petites illes de l'est d'Indonèsia on deixalles i altres contaminants van arribar a les praderies marines a causa de la degradació de les ribes dels rius, la replantació de vegetació de rivera al llarg dels rius, en col·laboració amb els grangers locals, ha reduit l'arribada d'aquests agents nocius al mar.
Comentaris

envia el comentari