MonPlaneta
Catalunya es compromet amb l’ONU i la Fundació Ellen Mac Arthur contra la contaminació per plàstics
  • CA
Bossa de plàstic surant al mar | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica

Catalunya s’ha adherit al ‘New plastics economy global commitment’, un compromís impulsat per la Fundació Ellen Mac Arthur i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, i que té com a objectiu eliminar la contaminació per plàstics a tot el món. A hores d’ara ha estat signat per més de 350 empreses i governs, que volen eliminar els envasos innecessaris o d’un sol ús i innovar per garantir-ne la reutilització o el reciclat. Els adherits al aquest compromís global augmentaran el material reciclat dels envasos que posen al mercat fins al 25% l’any 2025, mentre que la mitjana actual és de només el 2%, un fet de gran importància si es té en compte que, entre les signants, s’inclouen les companyies que posen al mercat el 20% de tots els envasos plàstics produïts al món. A més, tots es comprometen a eliminar els envasos de plàstic innecessaris i els d’un sol ús per models destinats a la reutilització i a innovar per garantir que el 100% d’aquests envasos es puguin reutilitzar, reciclar o compostar fàcilment i de forma segura el 2025.

El plàstics que llencem els europeus | Statista

Al nostre país, el Govern ja duu a terme accions per promoure canvis en la producció i el consum ,com les subvencions per promoure l’economia circular a les empreses, l’organització del Premi Catalunya d’Ecodisseny, la publicació del Catàleg Ecodisseny Catalunya o activitats de difusió i formació. A més, el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental inclou criteris sobre l’ús eficient dels recursos i de plàstics reutilitzables, reciclables, compostables o reciclats en productes i envasos. El juliol passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat va restringir l’ús de plàstics d’un sol ús a les seves instal·lacions, i actualment ultima un acord per estendre la limitació a totes les instal·lacions i esdeveniments dels governs i organismes del sector públic. Pel que fa a la demanda, s’està estimulant la contractació pública de productes i envasos de plàstic reutilitzables, reciclables, reciclats o compostables; la inclusió de clàusules específiques en licitacions públiques; acords marc per a activitats de compra centralitzades i guies de contractació pública verda.

El cabirol amb una ampolla de plàstic al cap | Mentxu Sotelo

Els propers mesos, a més, es preveu una nova Llei de prevenció i gestió de residus i un ús eficient dels recursos, que tractarà la prevenció i reducció d’embalatges innecessaris; l’eliminació d’alguns productes de plàstic d’un sol ús; la promoció d’envasos reutilitzables i la substitució de materials d’embalatge per altres més respectuosos amb el medi ambient. El Departament i l’Associació Catalana d’Envasadors d’Aigua estan preparant, a més, la signatura d’un acord amb objectius i iniciatives ambicioses per a un ús eficient dels recursos i la promoció de la transició del sector cap a una economia circular.El PRECAT20 inclou objectius com reduir un 15% en pes de la generació total de residus primaris respecte el 2010; disminuir en un 90% en pes el consum de bosses de plàstic no compostables respecte al 2007; augmentar la recollida bruta separada dels residus municipals fins al 60% i incrementar la preparació per a la reutilització i la recuperació de materials dels residus municipals fins al 55% en pes per a fraccions de paper, vidre, metall, plàstic, residus biològics i altres fraccions.

Bosses de plàstic | Via Empresa

Finalment, l’Agència de Residus de Catalunya ha establert línies de subvencions per ajudar la indústria a augmentar el consum de materials reciclats amb projectes de recerca o de demostració i proves pilot. Una part important dels fons provenen del cànon sobre abocadors i incineració establert a Catalunya des del 2004 per a residus municipals i des de 2014 per a residus industrials. Catalunya, a més, té una gran experiència en acords amb el sector privat per a la reducció del plàstic d’un sol ús. En concret, el 2009 es va signar el primer acord del “Pacte per la bossa” amb associacions representatives tots els minoristes de Catalunya i empreses fabricants de bosses de plàstic. Aquest pacte va permetre reduir dràsticament –més del 50% de reducció entre 2007 i 2012– el consum d’aquests productes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Domènech Vila a març 14, 2019 | 15:34
    Domènech Vila març 14, 2019 | 15:34
    Molts objectius a 2025 i això, i mentre anem fracassant. Arribarà un dia que ens diran que ja no tenim planeta, i aleshores tots alterats perquè vam dir que ja ho fariem a 6 anys vista. Objectius reals i ràpids, haurien de dir que l'1 de gener de 2020 0 plàstics a les botigues i productes 100% biodegradables

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa