MonPlaneta
Catalunya i Aragó treballaran conjuntament per ordenar l’ús públic i el turisme al Congost de Mont-rebei
  • CA
El congost de Mont-rebei | Departament de Territori i Sostenibilitat

Catalunya i l’Aragó han posat aquest dimarts fil a l’agulla per a avançar en l’aprovació d’un full de ruta conjunt que serveixi per definir l’ordenació de l’ús públic i de les activitats turístiques al Congost de Mont-rebei, un espai natural protegit transfronterer de la Serra del Montsec que s’ha popularitzat en els últims anys, i s’ha convertit en una destinació turística de primer ordre al Prepirineu, amb una afluència de més de 50.000 visitants anuals. Es tracta d’un espai natural protegit que és reserva natural parcial de protecció de la llúdriga, espai d’interès natural, lloc d’importància comunitària, zona d’especial protecció per a les aus, refugi de fauna salvatge i refugi de pesca. L’atractiu de la zona provoca episodis de massificació en certs moments de l’any que posen en perill els valors naturals de la zona i el propi recurs turístic, que poden suposar un risc per a les persones i que devaluen l’experiència de la visita. La manca de regulació de l’ús públic, a més, impedeix un aprofitament sostenible de l’espai per part de les iniciatives locals, comporta que uns usos perjudiquin els altres i genera un marc d’inseguretat jurídica de cara a possibles inversions.

La Generalitat ha convocat aquest dimarts una primera reunió entre totes les administracions implicades, tant aragoneses com catalanes, per tal d’analitzar la problemàtica i consensuar els passos a seguir d’aquí en endavant. L’objectiu és assolir un acord institucional sobre la regulació d’ús públic i ordenació de l’espai, que concreti possibles restriccions d’accés, així com els aprofitaments turístics a un i altre costat. Després d’aquesta primera reunió, la voluntat és continuar treballant amb trobades amb els diversos actors privats que operen a la zona en l’àmbit turístic i de la conservació de la natura, així com amb els cossos de seguretat, vigilància i control. També, es preveu reunir-se amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que és la competent per regular l’ús de la làmina d’aigua.

Imatge de la reunió | Departament de Territori i Sostenibilitat

Aquesta primera reunió ha servit per posar en comú les preocupacions i objectius concrets a banda i banda del riu Noguera Ribagorçana. Hi han participat representants de la Generalitat, del Govern de l’Aragó, de les diputacions de Lleida i Osca, dels consells comarcals del Pallars Jussà, la Noguera i la Ribagorça, de l’Institut Aragonès de l’Aigua, de l’Instituto Aragonès de Gestió Ambiental, i els alcaldes i alcaldesses de pobles propers, entre d’altres. L’estratègia acordada preveu diferents actuacions, entre les quals el reconeixement dels valors naturals, paisatgístic, turístic, econòmic, de creació d’ocupació, i de fixació de la població en el territori i el compromís d’actuar per protegir les persones, l’activitat turística i econòmica, el medi natural, la sostenibilitat i la seguretat.

Aquest compromís es materialitzarà treballant conjuntament, els governs de l’Aragó i Catalunya, les diputacions d’Osca i Lleida, els consells comarcals i els ajuntaments dels dos àmbits implicats. A tal efecte s’acorda crear una comissió permanent de coordinació i seguiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa