MonPlaneta
El canvi climàtic i l’augment de les pluges torrencials: passat i present
  • CA
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l’any 2008. | Haithanh (CC)

El màxim tèrmic del Paleocè-Eocè va ser un moment de gran escalfament global que, en un període de temps relativament curt -20.000 anys- va veure com la circulació de l’aire i l’aigua a la Terra s’alterava i la temperatura mitjana del nostre planeta pujava uns 6ºC. Aquell canvi tan sobtat, i els seus efectes, són de molt interès per als científics que estudien l’escalfament global perquè té certes semblances amb el canvi climàtic actual, provocat per l’activitat humana. Un equip de la Universitat de Bristol (Anglaterra) ha fet precisament això, demostrant que tot i que durant aquell període les pluges van augumentar en unes zones i van disminuir en unes altres, els episodis de pluges molt intenses van multiplicar-se a tot el món.

Fent servir els mateixos models informàtics que s’empren per estudiar el futur del canvi climàtic, els investigadors van calcular com devia afectar als patrons de precipitacions que la quantitat de diòxid de carboni a l’atmosfera es dupliqués durant l’Eocè. Un aire més calent també conté més aigua, provocant un augment lògic de les precipitacions, però també va canviar la freqüència dels esdeveniments climàtics extrems. Als tròpics, per exemple, la seva incidència va pujar fins a un 70%. En altres llocs, en canvi, les sequeres es van intensificar però, de la mateixa manera, els episodis de pluges torrencials es van fer molt més intensos.

Això va canviar els processos d’erosió del sòl i els sediments i va causar canvis molt importants a la geografia. Els sistemes fluvials que arrossegaven fang o sorra van passar a dur roques molt més grans i la dipositació de materials a les desembocadures es va multiplicar, en alguns llocs, per deu. Això, al seu torn, també va facilitar la multiplicació de les algues, modificant els ecosistemes costaners. Tot i que encara no ho han estudiat amb deteniment, els responsables de l’estudi afirmen que és molt probable que els resultats que han obtingut es puguin traslladar, amb cautela, a l’època actual, on ja hi ha indicis d’un augment de les pluges torrencials i dels problemes que estan causant en forma d’inundacions i d’una necessitat creixent de millorar la gestió de l’aigua.

Així doncs, el clima del passat, fins i tot d’un passat tan remot, pot ensenyar-nos coses sobre el nostre futur i sobre com ens hem de preparar per a ell, en aquest cas per a un augment de les pluges intenses malgrat la sequera creixent i, per tant, un augment de les inundacions i de l’erosió del sòl, fenomens que poden afectar molt les poblacions humanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa