Campanya de bones pràctiques en l'ús de drons als parcs de les Terres de l'Ebre

La Generalitat ha edita material divulgatiu per fer compatible aquesta pràctica amb la conservació dels hàbitats i la fauna salvatge, que estudis demostren que es veuen afectats per l'ús inadequat d'aquests aparells.
Drone
Drone | Departament de Territori i Sostenibilitat

 

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha posat en marxa una campanya informativa per difondre bones pràctiques en l’ús de drons en espais naturals d’aquest àmbit, amb l’objectiu de compatibilitzar aquesta activitat amb la conservació d’hàbitats i espècies, i evitar impactes en la biodiversitat. Així, davant la popularització d’aquesta pràctica, tant des d’una vessant lúdica com professional, la Generalitat ha editat material divulgatiu destinat a particulars, empreses i entitats interessades en fer volar aquestes petites aeronaus en espais d’interès paisatgístic com el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Les directrius incideixen en la necessitat de volar sempre en condicions meteorològiques òptimes, mai amb vent, pluja, tempestes; evitar apropar-se a qualsevol infraestructura perillosa o sensible (línies elèctriques, torres de telecomunicacions, carreteres) i  a menys de 8 km d’aeroports i aeròdroms. També recorden la necessitat de tenir el dron sempre a vista, a menys de 500 metres i no superar els 120 metres d’alçada. També cal disposar d'una assegurança de responsabilitat civil per a l'aeronau.


Precisament avui, la Casa de Fusta del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha acollit una jornada informativa per apropar la normativa vigent sobre usos de drons en aquests espais, tant professionals com lúdics, on també han participat tècnics del Parc Natural dels Ports. Durant la jornada s’ha incidit en evitar en tot cas l’ús de drons per apropar-se, seguir o molestar la fauna salvatge, o posar en perill terceres persones. Per tant, en cas d’observar molèsties a la fauna, cal cessar l’activitat immediatament. L’ús de drons al Parc Natural del Delta de l’Ebre i al dels Ports requereix actualment autorització de l’òrgan gestor del parc corresponent, d’acord amb la normativa.


 

La campanya té per objectiu evitar impactes en la biodiversitat derivats de l’ús inadequat d’aquest tipus d’aparells. En aquest sentit, diversos estudis confirmen l’afectació en diverses espècies, com ara aus i mamífers, a conseqüència del soroll que generen les hèlix i una proximitat excessiva als aparells. Entre les amenaces, els aparells poden impactar directament contra els animals, o provocar-los la immobilització per la por que poden experimentar, i l’augment del ritme cardíac. En paral·lel, la Comissió Europea té en marxa un procés de consulta pública perquè particulars i organitzacions aportin suggeriments i propostes per millorar aquesta pràctica. Fins al 9 de juliol es poden enviar aportacions sobre beneficis que poden aportar, problemes a superar, la situació del mercat, etc.

Comentaris

envia el comentari