El Camp de Tarragona ha perdut el 50% de la collita d'avellana

Les fortes ventades del 31 de març van afectar greument els conreus de fruita seca. Unió de Pagesos demana a la Generalitat que valori els danys per poder sol·licitar compensacions.
La ventada del 31 de març ha fet estralls en el cultiu de l'avellana
La ventada del 31 de març ha fet estralls en el cultiu de l'avellana | xx

 

La forta ventada que el passat dissabte 31 de març va afectar el Camp de Tarragona va provocar danys greus als conreus de fruita seca. Els més afectats van ser els avellaners de l’Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès, on els arbres més primerencs, les varietats italianes i la varietat gironell ja havien brotat. Moltes branques es van trencar i van caure branquillons amb brotada i amb borrons. Unió de Pagesos calcula que, com a conseqüència, ha quedat afectada la meitat de la collita d'avellanes, com a mínim. Diverses finques a Alcover, el Milà, el Morell, la Selva del Camp, Valls i Mont-roig del Camp, entre d'altres, van patir danys greus. A més, a moltes explotacions van caure a terra ametllons i garrofes verdes. Tot i que encara és aviat per estimar quina collita potencial hi havia als arbres i, per tant, quina és la pèrdua de producció i econòmica per a la pagesia, fent servir la mitjana de les darreres campanyes s'estima que la pèrdua de la collita d'avellanes podria rondar le 4.300 tones, repartides en 1.088t a l’Alt Camp, 2.320t al Baix Camp i 883t al Tarragonès. Valorades a un preu mitjà de 2 euros/kg, les pèrdues econòmiques serien de més de 8,5 milions d'euros. A més, però, també cal valorar els danys en plantacions i finques, ja que el vent va arrencar arbres i fins i tot va malmetre algunes basses.


Les comarques esmentades, a més, produeixen una mitjana d'unes 1.292 tones d’ametlles i 8.588 tones de garrofa, que també poden haver patit danys però que són difícils de valorar segons l’estat fenològic del conreu, varietats i zones. Unió de Pagesos recorda que l’assegurança d’explotació dels conreus de fruita seca vigent actualment només cobreix els danys provocats per vent huracanat als avellaners a partir de l’1 de juliol però no abans d'aquesta data. El sindicat ha demanat l’avançament de la data a partir de la qual l’assegurança cobreix els danys i la millora d'alguns altres aspectes, per fer-la més atractiva pels cultivadors de fruita seca, i ha sol·licitat al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que valori els danys que ha causat el vent als cultius de fruita seca del Camp de Tarragona. Així, disposaran de dades més detallades amb les quals cursar les peticions de les mesures de compensació establertes en casos com aquest, com ara l'adequació dels mòduls de l'IRPF.

Comentaris

envia el comentari