MonPlaneta
Calvet revindica l’Agenda Urbana per afrontar l’efecte del canvi climàtic al cicle de l’aigua
  • CA
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | Twitter @govern

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va participar aquest dimecres a la sessió monogràfica de debat sobre innovacions en aigua i sanejament per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que va tenir lloc durant la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat a Nairobi (Kenya) i va organitzar l’Aliança Global d’Operadors d’Aigua (GWOPA). Durant la seva intervenció, el conseller va recordar que “a Catalunya gestionem el cicle de l’aigua complert: l’abastament, el tractament i la seva creixent reutilització”. “No hi ha cap gota d’aigua que escapi del control combinat dels ajuntaments i el Govern perquè encoratgem la col·laboració entre tots els nivells de govern”.

Calvat va repassar el paper de l’Agència Catalana de l’Aigua per garantir l’abastament i el sanejament de tots els municipis. Així, ha recordat que finança 518 estacions depuradores d’aigües residuals, amb un cost de 150 milions anuals, als que s’afegeixen entre 30 i 50 milions en millores. El conseller també va explicar la construcció de dessaladores i la recàrrega d’aqüífers amb aigües residuals regenerades i va posar en valor el cànon de l’aigua, que permet ingressar 480 milions anuals i és “determinant perquè ens serveix per finançar el cicle de l’aigua i seguir la Directiva Marc de la Unió Europea: aigua paga aigua”. Pel que fa al món local, el conseller va posar de relleu les polítiques de suport per assegurar l’abastament d’aigua, amb la concessió de 10 milions d’euros anuals en subvencions als ajuntaments. “A més, tant l’abastament com el tractament de l’aigua no són supramunicipals, el que ens ha permès atendre les necessitats dels municipis més petits que, d’una altra manera, mai podien haver finançat les seves actuacions”, ha emfasitzat Calvet.

Camià Calvet durant la inauguració d’una depuradora | Departament de Territori i Sostenibilitat

“Hem integrat els Objectius de Desenvolupament Sostenible en les nostres polítiques i creiem que s’ha de garantir l’abastament i el sanejament a totes les zones urbanes de Catalunya amb un cost accessible per a tothom, protegint els col·lectius vulnerables”, va explicar el conseller durant el debat de la GWOPA, i és per aiò que “avui podem afirmar que a Catalunya la pràctica totalitat de la població gaudeix del dret a l’aigua”, va reblar. Malgrat això, Calvet va assegurar que “no ens conformem amb una bona situació de l’aigua al nostre país, ni pel que fa a l’abastament ni al sanejament”, ni tampoc “podem obviar els reptes que tenim al davant, com ara la consideració dels efectes del canvi climàtic sobre l’aigua”. Precisament, “fa només dues setmanes vam aprovar la declaració d’emergència climàtica per prendre mesures de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic”, va recordar el conseller. Un dels instruments per decidir i aplicar aquestes mesures serà l’Agenda Urbana de Catalunya, que impulsa el Departament i que “recollirà com afrontar els efectes del canvi climàtic en el cicle de l’aigua”, va enunciar Calvet.

L’Agenda serà un acord estratègic de país, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte els nous impactes ambientals, socials i tecnològics. Serà, per tant, una eina de concertació de la qual se’n derivaran accions concretes, nova legislació i instruments de finançament, i representa una oportunitat per a la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta. La presència en aquesta primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat permetrà al Departament de TES donar a conèixer el seu estat d’elaboració i, alhora, enriquir-la amb el resultat dels debats i dels projectes que s’exposin a Nairobi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa