MonPlaneta
Calvet demana més coordinació per culminar la segona fase de la reeducació de l’ós Goiat
  • CA
L’ós Goiat en una imatge de 2018 | Piroslife

Tot just acabar el període d’hibernació, al mes d’abril, l’ós Goiat va tornar a atacar bestiar. Això va fer activar la segona fase del Protocol d’Intervenció amb óssos al Pirineu, aprovat per totes les administracions i el ministeri espanyol per a la Transició Ecològica. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat “més coordinació administrativa” per culminar aquesta fase, que inclou diverses intervencions de condicionament aversiu amb l’exemplar per mirar de canviar-ne els hàbits. Calvet considera que el govern d’Aragó també podria aplicar aquestes actuacions. El conseller ha explicat que ja ha contactat amb el govern de l’Estat i l’aragonès per fer una reunió i analitzar com es culmina la segona fase i es passa a la tercera, que suposaria extreure Goiat del medi.

Les actuacions que el Govern està duent a terme per canviar els hàbits de de l’ós consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig o de cautxú que cal aplicar quan l’animal està realitzant una conducta inadequada. La reunió entre totes les administracions, que el conseller confia poder-la celebrar durant les pròximes setmanes, servirà per analitzar l’eficàcia de la segona fase del Protocol i valorar si cal extreure treure Goiat del Pirineu. Calvet ha insistit que l’ós no és “agressiu ni perillós” però que és un “gran depredador” i cal mirar que deixi de ser-ho.

El conseller de Territori ja va respondre la carta adreçada pel govern d’Aragó, que mostrava el seu desacord amb la reintroducció d’óssos forans al Pirineu, i la presència de Goiat a la comunitat autònoma. Cavet va recordar que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades. En aquest sentit, el conseller ha proposat una cimera per debatre aquesta i la resta de qüestions per tal d’assegurar la convivència amb l’ós i “compartir experiències i col·laborar” en els dispositius previstos al Protocol d’Intervenció amb óssos als Pirineus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa