MonPlaneta
Calvet compromet el Govern a Califòrnia a una gestió més eficient dels recursos
  • CA
El conseller Calvet durant la seva intervenció a la Cimera Global d’Acció Climàtica | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va defensar divendres a San Francisco (Califòrnia) la necessitat d’accelerar la transició cap a models de producció i consum més circulars a tot el món. Durant una taula rodona sobre l’estratègia cap a societats i economies que tendeixen cap al residu zero basades en l’economia circular, celebrada en el marc de la Cimera Global d’Acció Climàtica, Calvet va refermar el compromís de Catalunya amb aquest repte amb l’horitzó 2030, que posa l’accent en la prevenció dels residus, la reutilització, la reparació i el reciclatge de materials i productes.

En la seva intervenció, Calvet va alertar que “cada any estem perdent centenars de milions de tones de recursos valuosos en els nostres residus”, i va recordar que, a Catalunya, la seva gestió ha permès generar una indústria que ja supera les 1.000 empreses i 24.000 llocs de treball, que representen més del 6% del PIB català. A més, va posar de relleu la creació de l’Observatori de l’Economia Circular a Catalunya, una eina que “demostra el compromís clar i ferm del Govern de Catalunya en col·laboració amb moltes empreses i institucions de tipologies molt diferents per millorar la competitivitat de l’economia i afrontar l’escassetat de recursos”. El conseller va recordar que Catalunya treballa des de fa anys amb objectius més avançats i ambiciosos que els establerts per les directives europees, com mostra el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya, recentment aprovat pel Govern. En aquest sentit, va subratllar el paper clau de la tecnologia aplicada a la gestió dels residus per aconseguir augmentar la recollida selectiva un 60%, amb contenidors més intel·ligents i segurs, o amb sistemes de recollida més eficaços com el “porta a porta”, implementat ja a 156 municipis i previst en més de 200 més aquest 2019.

D’altra banda, Calvet es va referir a l’estret vincle entre la gestió dels residus i materials i la lluita contra el canvi climàtic. Així, va assegurar que una tona de fracció orgànica recollida selectivament i tractada per obtenir compost genera deu vegades menys emissions de CO2 que en l’abocador, és a dir, 189 quilos, enfront de 1.185. El conseller va recordar que l’orgànica “és una fracció de residus clau per garantir l’èxit de qualsevol model de gestió”, perquè constitueix el major percentatge en pes (40%), i ha apuntat que ja la llei de residus catalana establia el 1993 la recollida dels residus orgànics com a prioritat, una mesura pionera en aquell moment. També va destacar les oportunitats de reciclar la matèria orgànica per estalviar recursos, i obtenir compost o biogàs per generar electricitat.

La gestió dels residus i el reciclatge és una de les eines més importants en la lluita contra el canvi climàtic | Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat va aprofitar per posar de relleu “l’impacte de les nostres accions en el medi ambient” i ha apostat per proporcionar incentius per a aconseguir un canvi de comportament mitjançant la fiscalitat ambiental. Així, va recordar que el Govern, el 2018, ha obert noves convocatòries per import de 6,2 milions d’euros per a projectes de medi ambient i sostenibilitat: 1,8 milions a projectes d’impuls de l’ús d’àrids reciclats en obres provinents dels residus de la construcció, gairebé 1 milió en projectes de residus industrials i economia circular, 1,5 milions a projectes de prevenció de residus municipals, i 2 milions per promocionar la recollida de residus orgànics. En aquesta línia, va apostar per un canvi d’hàbits com el que es va produir a Catalunya amb la prohibició de la distribució gratuïta de bosses de plàstic d’un sol ús. Calvet ha explicat a Califòrnia aquesta “experiència d’èxit pionera a Catalunya”, fruit d’una“combinació de factors”, que comprèn una major conscienciació social de l’impacte del plàstic sobre el medi i un efecte dissuasiu del preu.

El conseller Calvet també es va referir a les implicacions del disseny i la indústria en la reducció d’envasos i embalatge de productes, i va destacar els Premis Ecodisseny, que el Govern impulsa des de 2001, quan es va convocar com a Premi Disseny per al Recilatge, per fomentar la investigació i recerca envers un disseny ecològic per reduir els envasos, i reconèixer iniciatives destacades en aquest àmbit. Finalment, el conseller va compartir experiències reeixides en la lluita contra el malbaratament alimentari a Catalunya, com ara la campanya SOM GENT DE PROFIT, engegada a finals de 2014, coincidint amb el Dia Europeu de Prevenció de Residus, dirigida a tots els ciutadans que en algun moment de la cadena de producció, venda, consum i rebuig de productes, com a mostra que poden canviar els seus hàbits per evitar llençar el menjar. També la participació al projecte europeu ECOWASTE4FOOD, que inclou dissenyar un Pla d’Acció per afrontar la pèrdua d’aliments i els residus d’aliments adaptats a les circumstàncies de la regió de cada soci participant, i que a Catalunya s’aplicarà el 2019.

La Cimera Global d’Acció Climàtica, on va participar el conseller, és una cita d’abast internacional que s’ha celebrat enguany per primera vegada per fer balanç dels compromisos acomplerts després de l’històric Acord de París del 2015, assolit dins la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. La trobada, que aplega líders mundials de regions de tot el món, també servirà per consensuar nous reptes de futur en cinc àrees diferenciades –Sistemes d’energia saludables, creixement econòmic inclusiu, comunitats sostenibles, custòdia del territori, i inversions transformadores del clima– de les que es tractarà durant a la propera Cimera del Clima, la COP24, que se celebrarà el proper mes de novembre a Polònia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Passa a Reus, la meva ciutat. I a molts altres municipis catalans a setembre 17, 2018 | 11:43
    Passa a Reus, la meva ciutat. I a molts altres municipis catalans setembre 17, 2018 | 11:43
    Tenim rieres, descampats, finques no urbanitzades, camins, plens d'escombraries (plàstics, papers, ampolles, xeringues, condons...) i els nostres ajuntaments fan la vista grossa. Són propietat de constructores "amigues" o coneguts, o familiars???? Per molt que reciclem si les administracions, sobretot les més properes, no multen no farem res. Escombren el carrer i deixen la merda al descampat del costat. La pedagogia només serveix per dilapidar els diners dels contribuents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa