MonPlaneta
Un caçador furtiu és condemnat a 11 anys de presó per la mort d’un goril·la a Uganda
  • CA

El responsable de la mort de Rafiki, un dels goril·les de muntanya d’esquena platejada més famosos d’Uganda, ha estat condemnat a onze anys de presó. Felix Byamukama va confessar que havia entrat en una zona d’especial protecció d’aquesta espècie i l’havia matat tot i que, segons havia explicat davant del jutge, ho va fer en defensa pròpia. Segons l’administració ugandesa encarregada de la protecció de la vida salvatge l’UWA, la sentència “fa justícia per a en Rafiki”, un exemplar d’uns 25 anys i que era el líder d’un grup de vint-i-cinc goril·les de muntanya, dels quals en queden poc més de 1.000. Byamukama també va confessar que, durant la seva incursió al Parc Nacional Bwindi amb tres caçadors furtius més, havia mort un duiquer (un petit antílop) i un senglar dels matolls.

Els fets van tenir lloc el primer de juny d’aquest any quan, després d’entrar al parc, el furtiu va explicar que va ser atacat per Rafiki, a qui va matar, suposadament, per salvar la seva pròpia vida. Alarmats per la desaparició del goril·la, una expedició enviada per buscar-lo va trobar-ne el cadàver al dia següent. L’autòpsia va revelar que havia estat mort amb un objecte punxegut que li va causar ferides fatals als seus òrgans interns. Byamukama i els seus tres companys van ser localitzats poc després en un poble proper. Els altres caçadors han negat tots els càrrecs i continuen a la presó esperant el seu judici.

D’ençà de l’inici de la pandèmia de COVID-19, els parcs on viuen grans simis han estat tancats al públic, no només per evitar el contagi entre els turistes sinó, sobretot, per protegir aquestes espècies, sovint en perill d’extinció, de ser infectades. Això ha obert les portes als furtius i, només a Uganda, els darrers mesos hi ha hagut més de 300 incidents relacionats amb aquesta pràctica il·legal. En el cas dels goril·les que liderava Rafiki, eren part d’un grup considerat habituat, que tenia contacte amb humans tot sovint, i alguns experts estaven preocupats que el nou líder del seu grup fos un exemplar menys acostumat a les persones, cosa que podria resultar un problema per al turisme. Les darreres informacions, però, indiquen que el nou cap és un mascle del mateix grup i que no n’ha alterat les dinàmiques. Tot i que d’entrada pugui semblar una frivolitat, és important perquè els diners del turisme són una de les principals fonts d’ingressos per a les administracions ugandeses que treballen per a la preservació del medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa