MonPlaneta
Blanes vol declarar Reserva Natural Parcial el Delta de la Tordera
  • CA

L’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb el consistori de Malgrat de Mar, demanarà al Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya que augmenti el grau de protecció al Delta de la Tordera, un espai europeu de la Xarxa Natura 2000. Més concretament, l’objectiu és que es declari ‘Reserva Natural Parcial’ la desembocadura que comparteixen Blanes i Malgrat. Les Reserves Naturals Parcials són espais d’extensió reduïda i de considerable interès científic, i el seu objectiu és que es preservi íntegrament el conjunt d’ecosistemes naturals que contenen o alguna de les seves parts. La declaració d’aquesta figura de protecció d’entorns naturals es fa per llei quan és reserva integral, i per decret del Consell Executiu quan és reserva parcial. Actualment a Catalunya hi ha declarades 53 reserves naturals parcials: 25 incloses al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dues al Parc Natural del Cap de Creus, dues al Parc Natural del Delta de l’Ebre, dues al Parc Natural de l’Alt Pirineu, una al Parc Natural dels Ports, una altra al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i 18 isolades.

Aquest projecte l’han reivindicat avui l’alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, durant la intensa jornada que s’ha viscut al llarg de tot el matí al Delta de la Tordera amb motiu del Dia Mundial dels Ocells. Se celebra el primer cap de setmana del mes d’octubre, emmarcat dins la ‘Setmana de la Natura’, una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). L’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, ha organitzat al llarg de tot el matí diverses visites ornitològiques guiades. Un total de 40 persones –dividides en grups de 5 visitants + 1 guia- han gaudit dels atractius del Delta de la Tordera. Aquesta riquesa natural s’ha vist accentuada aquests darrers mesos per la formació d’una gran llacuna natural amb una maresma de zona humida, sorgida arran del Temporal Glòria, el passat mes de gener. L’objectiu ha estat doble: donar a conèixer la riquesa i varietat d’espècies que hi ha, i sensibilitzar sobre la importància de donar continuïtat a la seva preservació, en perill per factors directament atribuïbles a l’acció humana. L’èxit de la iniciativa ha estat tan gran que s’ha fet una llista d’espera amb prop d’un centenar de persones per repetir l’experiència més endavant. El Departament de Medi Ambient ha organitzat tota la logística de les visites guiades, i la construcció dels dos observatoris provisionals, així com obrir uns circuits d’arribada que els fessin més accessibles, ha anat a càrrec de les Brigades dels Serveis Municipals de l’Ajuntament de Blanes.

Totes les persones que han participat avui en les Visites Ornitològiques han estat les primeres en poder guaitar la rica varietat ornitològica que hi ha des dels dos observatoris que avui són provisionals, construïts especialment per a la ocasió, però que es volen instal·lar amb caràcter definitiu. Un dels dos observatoris que s’ha utilitzat avui està emplaçat sobre una plataforma de formigó que hi ha al Delta. L’estructura formava part de l’equipament de l’estació de bombeig de la Planta Dessaladora, i des de fa uns anys està en desús. Aquest és un emplaçament òptim, ja que permet la visualització de la part marina i de la llacuna de la desembocadura, i a més a més pot garantir una certa estabilitat davant la possibilitat que hi hagi temporals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa