La Diputació de Girona mobilitza 34 milions d’euros en energia sostenible

El programa Beenergi ha permès fer 140 actuacions en edificis i instal·lacions de 93 municipis, millorant la seva eficiència energètica.
Presentació dels resultats del projecte Beenergi.
Presentació dels resultats del projecte Beenergi. | Diputació de Girona

La mobilització de 34,36 milions d’euros en inversions en energia sostenible, 140 actuacions en edificis i en instal·lacions municipals i 93 municipis beneficiats és el balanç que ha aconseguit fins ara el programa Beenergi de la Diputació de Girona, un projecte europeu que es va iniciar l’any 2015 i de què es va fer balanç dijous passat en un acte a la Casa de Cultura de Girona i on van assistir una cinquantena de persones, entre les quals una desena d’alcaldes. Beenergi ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis gironins adherits al Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima mitjançant dos eixos: la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, que s’ha fet a 67 municipis i ha suposat una inversió de 23,69 milions d’euros, i la substitució en edificis públics de calderes de combustibles fòssils per calderes de biomassa forestal local, que s’ha fet a 62 municipis amb una inversió de 10,67 milions d’euros.


 

El president de la Diputació, Pere Vila, va destacar que "les inversions per a la millora de l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions municipals són el primer pas per iniciar la transició energètica en l’àmbit local. En el cas de les comarques gironines, l’interès dels municipis per nous models de governança energètica és creixent i cada cop són més els alcaldes compromesos amb l’energia sostenible". Fermí Santamaria, vicepresident segon de la institució, va remarcar que el programa ha doblat les inversions previstes inicialment degut a l’elevat interès municipal i que l’èxit de Beenergi es basa en el model de finançament de les inversions, en què els estalvis energètics generats paguen la mateixa inversió. Segons Santamaria, "el model es basa també a combinar les subvencions de la Diputació de Girona amb altres fórmules de finançament que permeten maximitzar l’impacte de les subvencions al territori".


Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic: 67 municipis, 23,69 milions d’euros.

El projecte Beenergi ha promogut els contractes de rendiment energètic amb estalvis garantits, que inclouen les prestacions de gestió i de manteniment i les prestacions referents a la inversió que cal executar per millorar l’eficiència energètica i reduir alhora la contaminació lumínica. En aquest tipus de contractes, l’ajuntament paga una quota anual a una empresa de serveis energètics que assumeix la gestió integral de les instal·lacions i garanteix un percentatge d’estalvi energètic que es verifica. En cas d’incompliment de l’estalvi, l’ajuntament pot penalitzar econòmicament l’empresa adjudicatària per rescabalar-se de l’energia no estalviada, mentre que si es produeix un major estalvi energètic del garantit, es reparteix entre l’ajuntament i l’empresa. Aquesta tipologia contractual s’ha aplicat ja a diversos municipis de diferent grandària i l’estalvi energètic sempre s’ha mantingut entre un 56 % fins a un 72%. Actualment s’han signat contractes amb més municipis, amb un import aproximat de 4,20 milions d’euros.


 

 

Substitució de calderes de combustible fòssil per calderes de biomassa: 62 municipis, 10,67 milions d’euros

Gràcies a Beenergi ja són 45 les calderes que han gaudit de l’ajut de la Diputació, de les quals 38 són una realitat. El programa ha fet possible que 43 municipis disposin d’un o de més sistemes de subministrament d’energia sostenible, que s’instal·len en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2,58 milions d’euros, que han representat un impacte directe sobre el territori de 7,26 milions d’euros. La posada en marxa d’aquestes calderes suposa una mobilització de prop de 17.500 m3 d’estella forestal, la creació de 18 llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.738 hectàrees de boscos de Girona. A més la Diputació treballa amb el projecte Bebiomassgi, que preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local i sostenible a 53 edificis municipals de 22 localitats. Amb el desenvolupament d’aquest projecte, la producció de biomassa directa i indirecta comportaria la disminució del risc d’incendis forestals a les comarques de Girona i la creació de llocs de treball que dinamitzarien 356.652 euros a l’any. El pressupost d’inversió d’aquestes instal·lacions serà de 4,46 milions d’euros.


Potenciar l’ús de la biomassa forestal

Segons va explicar el diputat de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Costabella, "la institució treballa activament en la promoció de l’ús de biomassa forestal a les comarques gironines, ja que és una energia neta, renovable, amb balanç zero d’emissions a l’atmosfera i que evita la dependència energètica d’altres països". Costabella va remarcar que "la biomassa forestal és molt més que una energia renovable, ja que té un impacte directe i positiu sobre el nostre territori: actua com a dinamitzador del sector forestal, genera llocs de treball i potencia cadenes de consum local i, sobretot, ajuda a donar viabilitat econòmica a actuacions de prevenció d’incendis o d’adaptació al canvi climàtic". Amb una superfície forestal arbrada de 317.771 hectàrees, el 60 % del nostre territori, la biomassa és una energia renovable que dona resposta a la reducció d’emissions a l’atmosfera i, alhora, permet millorar la gestió forestal sostenible dels boscos gironins.


 

Èxit a escala europea

Altres diputacions i organitzacions, com la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona, la Mancomunitat de Municipis de la Serra de Tramuntana (Mallorca) o l’ens de gestió de l’illa de Krk, han sol·licitat a la Diputació la transferència de coneixement per replicar aquests models al seu territori. Un cop finalitzat el projecte (març 2019) la Diputació de Girona elaborarà una guia perquè altres zones d’Europa puguin aprendre'n. Una de les darreres publicacions que ha inclòs el projecte Beenergi és el document: Good practice examples of projects promoting green growth across Central, Eastern and Southern Europe Guia, publicat i editat pel govern alemany.
Comentaris

envia el comentari