MonPlaneta
Barcelona, protagonista al Fòrum Mundial de la Ciència
  • CA
Els representants de les ciutats líders en diplomàcia científica durant les seves intervencions | SciTech DiploHub

Des d’aquest dimecres i fins dissabte, SciTech DiploHub, l’organització de col·laboració publico-privada responsable de representar l’ecosistema d’innovació de Barcelona al món, participa al Fòrum Mundial de la Ciència per presentar l’estratègia de diplomàcia científica i tecnològica de la ciutat. Altres ciutats convidades a presentar el seu pla d’acció i debatre el rol de les urbs com a actors geopolítics a través del coneixement i la recerca són Ginebra, Miami, Sao Paulo i Singapur. Entre els participants de la cimera destaquen la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay; el president d’Hongria, Janos Ader; el ministre de Ciència i Tecnologia de Singapur, Fook Kay Lee; el president del Consell Europeu de la Ciència, Jean Pierre Bourguignon; el president del Consell Internacional de la Ciència, Daya Reddy; el president de l’Acadèmia Mundial de la Ciència, Mohamed Hassan, i el vicepresident del Consell Japonès de la Ciència, Kazuhiko Takeuchi.

Barcelona ha presentat la seva estratègia de diplomàcia científica a la conferència “Diplomàcia científica: les ciutats prenen el lideratge”. Les ciutats són avui l’epicentre dels principals desenvolupaments científics i tecnològics i han esdevingut un actor cabdal en la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. En aquest context Barcelona, amb institucions científiques de primer nivell mundial i un ecosistema tecnològic en eclosió, s’ha posicionat com la ciutat cridada a liderar aquest nou moviment. En paraules de Claire Mays, Directora del Projecte InsSciDE de la Comissió Europea, «Barcelona ha iniciat un nou paradigma, esperem que altres ciutats europees prenguin el relleu i comencin a impulsar la seva pròpia diplomàcia científica per enfortir la cooperació internacional a través del coneixement».

El World Science Forum és un dels esdeveniments més importants del món en la seva temàtica | SciTech DiploHub

SciTech DiploHub és una iniciativa impulsada per l’ecosistema de recerca i innovació barceloní: rectors d’universitats, directors de centres de recerca, exalcaldes i exconsellers, CEO de startups, directors de think tanks, organitzacions empresarials, així com els principals investigadors, enginyers i professionals de les relacions internacionals, a Barcelona i a l’estranger. Connecta les missions diplomàtiques i l’ecosistema d’innovació de Barcelona per desenvolupar projectes conjunts; impulsa la diàspora global de científics i experts en tecnologia formats a la ciutat, la xarxa Barcelona Alumni; i organitza esdeveniments als principals hubs mundials en ciència i tecnologia. També desenvolupa programes de formació i capacitació en diplomàcia científica, assessora a governs locals i col·labora amb organitzacions internacionals. Alexis Roig, el seu director executiu, ha declarat que «la participació al Fòrum Mundial de la Ciència reforça el lideratge de Barcelona en el camp de la diplomàcia científica i permet connectar l’ecosistema del coneixement i el potencial innovador de la ciutat amb els principals debats socials, ètics i econòmics del nostre temps. La ciència i la tecnologia juguen un paper central en l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible i Barcelona ha de ser protagonista».

Desafiaments globals com el canvi climàtic, l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i els drets humans, o la regulació de l’edició genètica, són alguns dels temes centrals del Fòrum Mundial de la Ciència. L’esdeveniment s’ha convertit en el punt de referència mundial per a la política científica i la definició de prioritats en matèria de cooperació internacional. Segons la directora general de la UNESCO Audrey Azoulay, «la comunitat científica ha de contribuir de manera decisiva als grans reptes globals com el canvi climàtic, aportant solucions inclusives que reforcin la transparència, el pluralisme i el retiment de comptes. Valors científics com la racionalitat, la transparència i la universalitat contribueixen a millorar la governança global. El poder suau de la ciència estimula la participació i l’intercanvi lliure d’idees, contribuint així al progrés, la innovació i la pau».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa