Barcelona obre el nou Espai Consum Responsable

El nou espai vol treballar amb les iniciatives i entitats existents i atendre dubtes sobre els nous models de consum, com l'economia col·laborativa
Presentació de l'Espai Consum Responsable
Presentació de l'Espai Consum Responsable | Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha creat Espai Consum Responsable, que acollirà activitats, recursos i propostes des d’una perspectiva de consum amb responsabilitat i consciència. Ubicat al Palau Foronda de la Ronda Sant Pau, inclourà l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, que ampliarà els serveis que ofereix per promoure un model de consum més sostenible ambientalment i econòmica. Aquest equipament permetrà adaptar-se a les noves necessitats i demandes dels consumidors i donar valor a altres aspectes dels productes, com el seu impacte ambiental o les condicions laborals de qui els proveeixen. L'oficina també vol ser un punt de trobada entre experiències i agents per promoure el consum responsable.

 

Segons el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, "no es tracta només de defensar els drets dels consumidors, sino de plantejar el consum com una eina de transformació social, de canviar la relació amb l'entorn. Com ens vestim, com ens transportem és un canvi necessari i enormement exigent". "Ens interpel·la com a consumidors a ser autocrítics i a saber que el camí cap a un consum responsable i transformador per un model més just, més sostenible i més amable depen de nosaltres", ha afegit. Pisarello ha reblat la seva explicació dient que "cal que les institucions acompanyin aquesta transformació en el consum amb recursos, pedagogia i amb espais com aquest nou Espai de Consum Responsable".

 

 

El 2017 es van iniciar les obres de remodelació del Palau Foronda per adaptar l’OMIC a les noves funcionalitats i es va arranjar el sistema de climatització de l’edifici, amb una inversió total de 300.000€. Aquesta reforma ha suposat un plantejament de funcionalitat d’alguns espais i ha permès redefinir les activitats que hi tenen lloc. Entre d’altres s’ha previst una aula i l’adaptació de la sala polivalent, que es cediran gratuïtament a les entitats vinculades al consum. En la creació dels diferents espais s’han introduït criteris socials i ambientals, de les que destaca part del nou mobiliari elaborat a partir de materials de reciclatge i mobles en desús, dissenyats i fabricats per l’Estoc, una cooperativa de treball que promou la integració laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual.