MonPlaneta
Barcelona i Londres s’alien en ciència, tecnologia i educació superior
  • CA

Aquest 26 de novembre es va celebrar el Barcelona Innovation Day / London. Aquest fòrum internacional, organitzat per SciTech DiploHub, va aplegar més de dos-cents dels actors més destacats de l’àmbit científic, tecnològic, universitari, empresarial i diplomàtic de les dues capitals. La jornada va tenir com a objectiu enfortir les relacions entre els dos ecosistemes del coneixement i compartir bones pràctiques en recerca i innovació, així com interpel·lar i connectar la xarxa internacional de talent científico-tecnològic format a Barcelona i establert a la regió: la comunitat Barcelona Alumni. Es tracta de la segona edició d’una sèrie de fòrums per posicionar l’ecosistema de recerca, innovació i educació superior de Barcelona; la primera de les quals va tenir lloc a la Universitat de Harvard, l’any passat.

La jornada va comptar amb l’assistència d’una nodrida fila zero de personalitats dels sectors del coneixement i la diplomàcia, inclosos tots els rectors d’universitats i directors dels centres de recerca de les dues capitals, personalitats dels governs del Regne Unit, Catalunya i Espanya, els Ajuntaments de Londres i Barcelona, els presidents de les principals associacions empresarials i CEOs de startups tecnològiques, entre d’altres. Es van dur a terme més de 300 reunions bilaterals entre les diferents institucions participants. Aquest esdeveniment, liderat per SciTech DiploHub, l’organització de col·laboració público-privada que treballa per la projecció de l’ecosistema de ciència, tecnologia, innovació i educació superior de Barcelona a l’exterior, ha comptat amb el suport de la UK Science and Innovation Network (SIN), Universities UK, l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i Biocat.

Alguns dels temes tractats durant la jornada van ser els desafiaments i les oportunitats en el sector de les ciències de la vida després del Brexit, el futur de les universitats i l’atracció de talent, l’impacte de la Covid19 en el desenvolupament clínic, el paper de la Intel·ligència Artificial en la recuperació econòmica, les noves tecnologies d’exploració espacial o la política de competència en l’era digital. Laia Bonet, Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i Rajesh Agrawal, Vicealcalde de Londres, van coincidir en la importància d’enfortir els ponts entre els ecosistemes de Barcelona i Londres, aprofitant els vincles existents entre grups de recerca, universitats i empreses. Bonet va remarcar «la vocació d’ambdues ciutats de treballar plegades, unides pel seu compromís amb la recerca, la sostenibilitat i els drets digitals». Segons Alexis Roig, Director executiu de SciTech DiploHub, «Londres veu en Barcelona un soci clau en la seva estratègia de cooperació internacional en recerca i innovació després del Brèxit» «Cal ser conscients que cal seguir treballant per mantenir-nos i escalar posicions en aquesta primera lliga de la ciència i la tecnologia en la qual avui juga Barcelona». En paraules de Carole Mundell, Assessora Científica en Cap del Ministeri d’Afers Estrangers britànic, l’actual emergència sanitària mostra clarament la importància de la diplomàcia científica i les xarxes de col·laboració científica, tant formals com informals» Mundell va explicar com la Xarxa de Ciència i Innovació del Regne Unit, que inclou més de 90 especialistes amb seu en ambaixades i consolats de més de 30 països del món, «està monitoritzant les diferents estratègies nacionals de gestió de la crisi sanitària per fer arribar aquesta informació a les institucions britàniques».

En paraules de l’exconseller Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), «la pandèmia situarà l’educació virtual al centre del procés educatiu». «La classe magistral tal i com la coneixem està condemnada a desaparèixer i probablement avancem cap a models mixtos on les sessions presencials prioritzin la interacció amb l’alumnat i la resolució de problemes». A més, Mas-Colell va augurar l’enlairament definitiu de les universitats multinacionals i per tant, d’una major competència internacional per atraure el millor talent. El sector de les ciències de la vida català, per la seva banda, lidera actualment més de 60 projectes de recerca sobre la Covid-19, entre els que destaquen la producció d’immunoglobulines hiperimmunes, la posada en marxa d’una plataforma per al diagnòstic ràpid del virus o el desenvolupament de la vacuna RUTI. Martí Jiménez-Mausbach, Director de Programes Globals de SciTech DiploHub, va dir que «cal donar oportunitats a la nostra diàspora perquè pugui beneficiar-se de projectes amb Barcelona, de manera que aquest talent segueixi revertint a la ciutat, les seves empreses i centres de recerca des d’allà on sigui». Amb aquest objectiu, SciTech DiploHub llançarà públicament el mes vinent una plataforma virtual per a identificar, connectar i dinamitzar la comunitat Barcelona Alumni i on hi participaran els principals centres de recerca, universitats i empreses del país. La jornada va concloure amb més de 300 reunions bilaterals entre els representats d’universitats, centres de recerca, empreses i institucions públiques de Barcelona i Londres. Les dues ciutats inicien un llarg camí plegats per a explorar els beneficis de la confluència entre la innovació i l’acció exterior, entre el talent local i el talent global. Les ciutats globals lideren la nova era de la diplomàcia científica i tecnològica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa