MonPlaneta
Barcelona lidera el grup de treball en diplomàcia científica contra el SARS-CoV-2
  • CA

Una crisi de salut global com la del COVID-19 requereix de l’assessorament científic i tecnològic així com d’instruments de diplomàcia i cooperació internacional per poder avançar en la mitigació i resposta a la pandèmia. Entesa com l’ús de la ciència i la tecnologia per a potenciar objectius diplomàtics, d’una banda, i l’ús de l’acció diplomàtica per a potenciar el progrés científic de l’altra, la diplomàcia científica emergeix com una eina imprescindible en la crisis actual.

Amb l’objectiu de contribuir al debat públic informat i a una millor comprensió d’aquest nou escenari, SciTech DiploHub, en tant que entitat que representa l’ecosistema científic de Barcelona al món, organitza els #SciDipTalks, cinc debats online i gratuïts que abordaran el paper de la diplomàcia científica en la crisi actual; la resposta de la Unió Europea i els diversos estats membres al COVID-19; el rol de les ciutats, i en particular de Barcelona, en desplegar iniciatives globals de mitigació; les respostes de la pandèmia a Iberoamèrica, i les amenaces i oportunitats que presenten les noves tecnologies en aquest nou context. Aquests debats s’adrecen a assessors governamentals en salut pública i política científica, així com professionals de les relacions internacionals d’arreu del món.

xx | SciTech DiploHub

Les sessions comptaran amb la participació d’experts de talla mundial en salut global, relacions internacionals, geopolítica i tecnologia. Entre les institucions col·laboradores del grup de treball que participarà en els debats destaquen l’Associació Americana per l’Avanç de la Ciència, les Universitats de Harvard i Carnegie Mellon, l’Open Society Foundation, DiploFoundation, les Secretaries Nacionals de Ciència de Mèxic, Costa Rica i Panamà, l’Institut d’Estudis Internacionals de Ginebra, la Secretaria General d’Estats Iberoamericans, el Departament de Ciència i Innovació del Govern de Regne Unit, el Barcelona Centre for International Affairs, ESADE, l’Institut de Salut Global de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia. Aquests debats amb experts internacionals són una oportunitat per posicionar la contribució de la recerca catalana contra el COVID-19, amb la participació d’investigadors que estan liderant projectes internacionals, com ara el director de l’ISGlobal Antoni Plasència, la investigadora de l’ICNC2 Laura Lechuga, el Director del Departament de Ciències de la Vida del BSC-CNS Alfonso València, el Professor Xavier Ferràs d’ESADE i el Director del CIDOB Pol Morillas.

El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, considera que aquest grup de treball pioner liderat per Barcelona situa la capital catalana com una «veu influent al món, amb un discurs que transcendeix els seus límits geogràfics i aporta coneixement i solucions als grans reptes globals com l’actual pandèmia». «Barcelona, amb institucions científiques de primer nivell mundial i un ecosistema tecnològic en eclosió, esdevé ara el centre de reflexió al voltant de l’assessorament científic per un millor disseny de polítiques públiques. És l’hora de la diplomàcia científica».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa