MonPlaneta
Auguren un futur horrible si es continuen subestimant les amenaces a la biodiversitat
  • CA

Un grup internacional format per disset científics capdavanters d’arreu del món adverteix que ens espera un “futur horrible” si no es comença a actuar amb urgència contra el canvi climàtic i les amenaces a la biodiversitat del planeta.

En un informe publicat a la revista ‘Frontiers in Conservation Science’, i citant uns 150 estudis sobre els canvis mediambientals que està patint la Terra, els experts auguren que el futur del nostre planeta podria ser “més calamitós i perillós del que es pensa en general” i que els líders mundials necessiten adonar-se de l’estat en què es troba el món, que consideren “molt pitjor” del que ens imaginem.

Això, creuen, en part es deu al temps que passa entre la degradació de l’ecologia i l’arribada dels impactes socioeconòmics que se’n deriven. En comunicat, Corey Bradshaw, científic australià i un dels autors principals de l’informe, afirma que “l’escala de les amenaces a la biosfera i totes les seves formes de vida és tan gran que és difícil de capir fins i tot per experts ben informats” i que, per tant, “el gran públic” també té problemes per entendre-ho malgrat el que considera “l’erosió continuada del teixit de la civilització humana”.

Aquesta, és clar, no és la primera crida a l’acció immediata que fan els científics, que fa anys que adverteixen que ens apropem a un punt de no retorn i que, tenint en compte les dades de les darreres dècades pel que fa a la pèrdua de biodiversitat, ens trobem a les portes de la sisena extinció massiva que viurà el nostre planeta.

Malgrat això, tots els plans concebuts fins ara i tots els acords en matèria de canvi climàtic i biodiversitat sembla que es queden en meres declaracions d’intencions o, sent optimistes, en modificacions en el model econòmic i social del planeta que són molt menys dràstics dels que caldrien per impedir aquesta catàstrofe que, segons afirmen els autors de l’informe, és d’una escala sense precedents en la història humana.

“El nostre objectiu no és oferir una previsió fatalista”, afirmen, sinó que consideren que “només una comprensió realista dels canvis colossals a què s’enfronta la comunitat internacional pot permetre que preparem un futur menys devastat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa