MonPlaneta
Un astrònom aficionat descobreix un cometa provinent de fora del Sistema Solar
  • CA

El Centre de Planetes Menors de la Universitat de Harvard, als Estats Units, ha fet pública la descoberta d’un cometa que es creu que prové de fora del nostre sistema solar. La troballa l’ha fet un astrònom aficionat i, si s’acabés de confirmar, seria la segona d’aquest tipus després que, el 2017, es trobés l’objecte allargat que es va batejar com Oumuamua i de què fins i tot es va pensar que podia ser d’origen alienígena. L’òrbita hiperbòlica de l’objecte, que es desvia molt del cercle perfecte d’una òrbita “ideal”, és el que fa pensar que podria venir de molt lluny, més enllà de la influència del nostre Sol. Si una òrbita ideal té una excentricitat de 0 i la majoria d’asteroides, cometes i planetes es mouen entre 0 i 1, el nou objecte, anomenat C/2019 Q4 (Borisov), la té de 3,2.

El nom que acompanya la manera com s’ha anomenat aquest cometa és en honor a l’aficionat Gennady Borisov que, el passat 30 d’agost, va adonar-se de la seva presència des de l’Observatori d’Astrofísica de Crimea, a Bakhchysarai (Rússia), quan es trobava a uns 450 milions de quilòmetres del Sol. Des d’aleshores, la seva condició de cometa ha estat confirmada, entre altres coses, per les observacions de la seva cua.

Es calcula que medeix uns 20 quilòmetres de diàmetre, i arribarà al seu punt de màxima proximitat amb el Sol el proper 10 de desembre. A partir de llavors tornarà a allunyar-se, però continuarà sent visible durant, com a mínim, un any. Això permetrà analitzar-ne la composició amb espectròmetres i, a partir d’aquesta, determinar-se l’origen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa